Izraeli-palesztin - Izraeli miniszterelnök: gyűlölet bűncselekmény lenne, ha az ICC elfogatóparancsot adna ki izraeli vezetők ellen

Külföld, 2024.04.30

Antiszemita gyűlölet bűncselekmény lenne, ha a hágai Nemzetközi Törvényszék (ICC) elfogatóparancsot adna ki az ország vezetői ellen - jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden egy, a közösségi médiában közzétett videóban.    

"Sem Hágában, sem máshol hozott semmilyen döntés nem árthat a háború összes céljának elérését célzó eltökéltségünknek" - mondta az izraeli miniszterelnök a közösségi médiában is közzétett videóüzenetében. Netanjahu botrányosnak nevezte egy ilyen lépés lehetőségét. Indoklása szerint a hágai bíróságot, más nemzetközi szervezetekhez hasonlóan, a zsidó nép ellen elkövetett holokauszt nyomán hozták létre, hogy megakadályozzák a jövőbeni népirtásokat.

"A Nemzetközi Bíróság most mégis megpróbálja a vádlottak padjára ültetni Izraelt. A vádlottak padjára próbál minket ültetni, miközben a népirtó terroristák és rezsimek ellen védjük magunkat, természetesen Irán ellen, amely nyíltan a zsidó állam felszámolásáért tevékenykedik" - tette hozzá.

"Első alkalommal fognak a háború szabályai szerint, létéért küzdő demokratikus országot háborús bűnökkel vádolni" - vélekedett Netanjahu. Leszögezte: "az izraeli hadsereg, a világ egyik legerkölcsösebb hadserege. Számos olyan intézkedést tesz a civil áldozatok megelőzésére, amelyeket egyetlen másik hadsereg sem".

Az elmúlt napokban egyre nagyobb aggodalomra ad okot Izraelben a magas rangú kormányzati és katonai tisztviselők ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancs lehetősége. A Gázai övezetben az ICC háborús bűnökkel foglalkozó ügyészei kihallgatták több olyan kórház személyzetét, ahol izraeli egységek harcoltak.

A hágai Nemzetközi Törvényszék akkor adhat ki elfogatóparancsot magas rangú kormányzati vagy katonai vezetők ellen, ha bizonyítékot szerez arról, hogy háborús bűnt követtek el, és ebben az esetben a bíróság tagállamai kötelesek lesznek letartóztatni és kiadni Hágának a vádlottakat, ha földjükre lépnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!