Izraeli-palesztin - Marcel Ciolacu: Románia egyetlen románt sem hagy magára

Külföld, 2023.11.08

Megérkezett Bukarestbe szerda este a Tarom légitársaság különgépe, amelyik a Gázai övezetből evakuált román állampolgárok első csoportját hozta Egyiptomból. Velük utazott Marcel Ciolacu román kormányfő is, aki elmondása szerint jelenlétével azt jelezte: a román állam egyetlen románt sem hagy magára.

A román kormányfő - és az egyiptomi különjáraton vele együtt utazó Luminita Odobescu külügyminiszter - az utolsók között szállt le a repülőgépről és azt követően nyilatkozott a repülőtéren felsorokozott tévékamerák előtt, hogy a 93 Gázából kimenekített román állampolgár átszállt a rendelkezésükre bocsátott buszokba és mentőautókba.

Ciolacu úgy fogalmazott: 129 románt menekítettek ki: a 93 román állampolgár mellett éjszaka egy másik repülőgép is érkezik Bukarestbe, amely 36 moldovai állampolgárt szállít. A szociáldemokrata kormányfő elsősorban a román külügyminisztériumnak mondott köszönetet, ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy ebben az időszakban közvetlen együttműködés volt a kormány és a (jobboldali) államfő között.

Ciolacu nyilvánosan megköszönte Izrael, Egyiptom, Katar és az Amerikai Egyesült Államok segítségét. Mint mondta, a bukaresti külügy válságstábja addig fog működni, amíg az utolsó románt is evakuálják a Gázai övezetből, azok közül, akik Romániába, vagy Moldovába szeretnének jönni.

Luminita Odobescu megerősítette, hogy szerda este további 51 román állampolgár kapott engedélyt arra, hogy családtagjaival együtt elhagyják Gázát és belépjenek Egyiptom területére. Hozzátette: amióta megkezdődtek az evakuálások, újabb Gázában tartózkodó kettős állampolgárok kérték, hogy Romániába utazhassanak, így a román hatóságokhoz befutott segélykérések száma már meghaladta a 300-at.

A Bukarestbe érkezett menekültek először egészségügyi szűrésen esnek át, majd többségük rokonaihoz utazik. Akiknek már nincs Romániában hozzátartozójuk, azoknak a támogatásáról a román állam fog gondoskodni: erről a következp napokban jogszabályt dolgoznak ki - ígérte a miniszterelnök.

Korábban Ioan Chirtes, a hírszerzés tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság elnöke elmondta: a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) valamennyi menekültet kihallgatja, hogy megakadályozza azok belépését Románia területére, akik veszélyeztethetik az ország biztonságát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!