Izraeli-palesztin - Négyre emelkedett a francia áldozatok száma

Külföld, 2023.10.10

Négyre emelkedett a Hamász iszlamista palesztin szervezet Izrael elleni támadásában meghalt francia állampolgárok száma, s feltehetően 13 franciát, köztük egy 12 éves kisfiút elraboltak - közölte kedden a francia külügyminisztérium.

"Franciaország két újabb állampolgára tragikus haláláról értesült, amellyel négyre emelkedett a Hamász terrortámadása francia áldozatainak száma" - olvasható a külügyi közleményben.

Ezenkívül "nincs hír további 13 állampolgárunkról, akiknek a helyzetét nagyon aggasztónak tekintjük, s közülük egyeseket nagy valószínűséggel elraboltak" - tette hozzá a tárca, amely már hétfő este jelezte, hogy egy 12 éves kisfiú is található az eltűntnek nyilvánított francia állampolgárok között.

Izraeli hivatalos források szerint a Hamász mintegy 150 embert ejtett túszul izraeli területen.

A tel-avivi konzulátuson csaknem 62 ezer, a jeruzsálemin pedig 25 ezer Izraelben élő francia állampolgárt tartanak nyilván a külügyminisztérium szerint. Rajtuk kívül "számos francia tartózkodik jelenleg is az országban".

A francia diplomácia hétfőn újabb felhívást intézett "a jelenleg Izraelben tartózkodó francia állampolgárokhoz", amelyben arra kérte őket, hogy "tartsák tiszteletben a tel-avivi francia nagykövetség, a jeruzsálemi főkonzulátus és az izraeli hatóságok által kiadott, rendkívüli óvatosságra vonatkozó utasításokat".

Hétfő este több ezren vettek részt Párizsban és vidéki városokban az Izraelt és az izraelieket támogató nagygyűléseken.

A Hamász fegyveresei szombat óta mintegy 900 embert öltek meg Izraelben, a sebesültek száma meghaladja a 2600-at. A támadásra adott izraeli megtorlásban a Hamász által irányított Gázai övezetben helyi források szerint csaknem 700 palesztin vesztette életét, a sebesültek száma több, mint 3700.

A Hamász támadásában több külföldi, illetve kettős állampolgár is életét vesztette, köztük 18 thaiföldi, 10 nepáli, 11 amerikai, hét argentin, két ukrán, egy orosz, egy brit, egy kambodzsai és egy kanadai - írta az AFP francia hírügynökség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!