Izraeli-palesztin - Románia sátrakból és matracokból álló segélyszállítmányt küldött a gázai civil lakosságnak

Külföld, 2023.11.15

Románia útnak indította a sátrakból, tábori ágyakból, matracokból és ágyneműből álló első segélyszállítmányát szerdán a Gázai övezet rászoruló civil lakossága számára - jelentette az Agerpres hírügynökség.

Az állami tartalékokból kivont tábori felszereléseket az Európai Bizottság által biztosított teherszállító repülőgép szállítja a bukaresti nemzetközi repülőtérről Egyiptomba, a Gázai-övezettel határos térségbe - tudatta Bogdan Toma, a román katasztrófavédelem szóvivője.

A bukaresti kormány október 19-én fogadta el azt a határozatot, amelynek értelmében Románia ingyenes, élelmiszerekből és tábori felszerelésből álló nemzetközi segélyt küld a Gázai övezetbe. A határozat szerint a segélyszállítmányt a védelmi minisztérium támogatásával, légi úton, az európai humanitárius segítségnyújtás keretében, nemzetközi szervezeteken keresztül juttatják el a háborús övezetbe.

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) határozata értelmében Románia 30 tonna zöldségkonzervet, 10 tonna napraforgóolajat, 20 tonna cukrot, 10 tonna rizst, 20 tonna lisztet, 20 tonna ásványvizet, 500 sátrat, 2000 tábori ágyat, 2000 matracot, 2000 takarót, 4000 lepedőt, 2000 párnát, 4000 párnahuzatot, 2000 hálózsákot küld a Gázai övezetbe.

Az Európai Bizottság pénteken jelentette be, hogy a humanitárius légihídon keresztül újabb járatokat indít a gázaiak megsegítésére. Két járat az olaszországi Brindisiből pénteken és szombaton indult 55 tonna, az EU által adományozott raktáregységekkel, hűtőkkel és más olyan cikkekkel, amelyek növelik a humanitárius szervezetek kapacitását, hogy hatékonyabb segítséget nyújthassanak a gázaiaknak. Ezen a héten három járat indul Bukarestből, amelyek a Románia által adományozott élelmiszert és lakhatási eszközöket szállítják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!