Izraeli-palesztin - San Diego egyetemén a tüntetők eltávolították a rendőrségi kordonokat

Külföld, 2024.05.06

Palesztinpárti tüntetők távolították el hétfőn a rendőrségi kordont San Diegóban a Kaliforniai Egyetem helyi intézményének területén, miután a hatóságok már mintegy ötven embert letartóztattak az engedély nélkül emelt sátortábor területén.

Az egyetem egy részét a tüntetés és rendőrségi beavatkozás miatt lezárták, az egyetemi előadások egy részét törölték, egy részét pedig távoktatásban tartják meg.

A helyszíni tudósítások szerint hétfőn délelőtt az Izrael-ellenes, palesztinpárti tüntetők csoportjával szemben rohamrendőrök sorakoztak fel.

New Yorkban a Columbia Egyetem vezetése hétfőn azt közölte, hogy a tüntetések nyomán kialakult feszült helyzet miatt idén nem fogják megtartani a központi egyetemi ünnepséget a végzős hallgatók számára. Az intézmény a hallgatókkal folytatott konzultációra hivatkozva közleményt adott ki, amely szerint csak karonként rendeznek kisebb ünnepségeket. Az elit New York-i egyetem a kialakult helyzetet és az elmúlt heteket "rendkívül nehéznek" minősítette az intézmény közössége számára.

A Columbia Egyetem területe volt az első, ahol április közepén palesztinpárti aktivisták sátortábort emeltek, azt követelve az intézménytől, hogy szakítsa meg a kapcsolatokat Izraellel és olyan támogatókkal, amelyek Izraelhez kapcsolódnak. A tüntetéseken nyíltan antiszemita megnyilvánulások is voltak, a résztvevők Izrael elleni palesztint felkelést, intifádát követeltek. A tiltakozók a múlt héten elfoglalták az egyetem egyik főépületét a Hamilton Hallt, amelyet rohamrendőrök ürítettek ki, mintegy 200 embert őrizetbe véve.

A Bostonban működő Harvard Egyetem ideiglenes rektora hétfőn közleményben szólította fel az ott tüntetőket, hogy számolják fel a tiltakozók táborát. Alan Garber szerint a folytatódó megmozdulások "jelentős kockázatot okoznak az egyetem oktatási környezete számára". A Harvard Egyetemet átmeneti rektor irányítja az év eleje óta, mert az előző vezető, Claudine Gay januárban lemondásra kényszerült, miután decemberben egy kongresszusi meghallgatáson úgy nyilatkozott, hogy a "szövegkörnyezettől függ", hogy a népirtásra való felszólítás ellentétes-e az egyetem szabályzatával.

A fővárosban, Washingtonban a George Washington Egyetem vezetése közleményt adott ki, miszerint ami az intézmény területén történik, az nem békés tiltakozás. A Washington belvárosában működő intézmény főépülete előtt áll csaknem két hete az engedély nélkül emelt sátortábor, azóta az ott álló George Washington-szobrot palesztin zászlók és palesztin sál borítja, valamint festékkel rongálták meg.

A diplomázó hallgatók egyetemi ünnepségét a Los Angelesben működő Dél-Kaliforniai Egyetemen is törölték annak ellenére, hogy a rendőrség felszámolta az ott létesített sátortábort.

Szombaton a Michigani Egyetem végzőseinek ünnepségét, amelyen több tízezer vendég volt jelen, palesztinpári tüntetők szakították félbe.

Az elmúlt két és fél hétben az Egyesült Államok számos egyetemén voltak tiltakozások, helyenként összetűzésekkel. A rendőrség a hétvégi adatok szerint már mintegy 2200 embert vett őrizetbe a tiltakozók közül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!