Izraeli-palesztin - Uniós szóvivő: az EU támogatja a tengeri humanitárius folyosó létrehozását a Gázai övezethez

Külföld, 2024.03.06

Az Európai Unió támogatja azokat az erőfeszítéseket, melyek egy tengeri humanitárius folyosó létrehozását célozzák a gázai lakosság ellátásának biztosítására az izraeli-palesztin fegyveres konfliktus idején - közölte Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője szerdán.

Az Európai Bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján, újságírói kérdésre válaszolva a szóvivő egyebek mellett közölte: mivel Ciprus a tengeri humanitárius folyosó létrehozását célzó kezdeményezés élére állt, Ursula von der Leyen bizottsági elnök csütörtökön a szigetországba utazik.

Tájékoztatása szerint Ursula von der Leyen pénteken felkeresi Lárnaka kikötőjét, hogy meglátogassa a gázaiak ellátását célzó, közös uniós segítség eljuttatására kialakított központot.

"Az Európai Bizottság az izraeli-palesztin konfliktus kezdete óta hangsúlyozza, hogy támogatást kell nyújtani a rászoruló palesztinoknak. Ahogy hangsúlyozza azt is, hogy a Hamászhoz és annak terrorista tevékenységeihez nem kötődő ártatlan palesztinok helyzete a legnagyobb aggodalomra ad okot, érdekükben minden lehetséges lépést megtesz" - fogalmazott.

Kiemelte: az uniós bizottság újra és újra megnöveli a humanitárius segítségnyújtás terén biztosított támogatását. A 125 millió eurós humanitárius segélykereten felül, amelyet a palesztinok idei megsegítésére különített el az Európai Unió, további 68 millió eurós segélyt biztosít az ENSZ-en keresztül a palesztin lakosság számára, valamint a múlt héten folyósította az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNWRA) számára elkülönített támogatás első, 50 millió eurós részletét - emlékeztetett.

Az Európai Unió mindent megtesz annak érdekében, hogy segítséget nyújtson, ezért támogatja azokat a folyamatban lévő erőfeszítéseket, melyek egy tengeri humanitárius folyosó megnyitására irányulnak a gázaiak megsegítésére - tette hozzá az Európai Bizottság vezető szóvivője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!