Izraeli média: a Hamász szabadulni szeretne a kormányzati felelősségtől

Külföld, 2017.09.20

A Gázai övezetet irányító Hamász radikális iszlamista szervezet szeretne megszabadulni a kormányzati felelősségtől azzal, hogy a közigazgatást átadja a Ciszjordániából irányított Palesztin Nemzeti Hatóságnak, de  megtartaná katonai erejét - vélekednek az izraeli média elemzői.

A Gázában márciusban létrehozott, a helyi civil közigazgatás ügyeit intéző tanács feloszlatása, és feladatainak átadása olyan csak katonai hatalommal rendelkező milíciává változtatná a Hamászt, mint amilyen az iráni támogatást élvező Hezbollah síita szervezet Libanonban - hangsúlyozta a kettes tévécsatorna híradása.

Ha a Hamásszal rivális Fatah párt vezette, a ciszjordániai Rámalláhban irányított Palesztin Nemzeti Hatóság foglalkozna a Gázai övezet civil ügyeivel, az áramellátás, a csatornázás válságával, az egyre súlyosabb gazdasági bajokkal, a több mint ötven százalékos munkanélküliséggel, akkor a Hamász megszabadulna a népszerűtlen napi gondoktól, viszont továbbra is megtarthatná a nemzeti ellenállás nimbuszát katonai erejével.

Az izraeli híradások kiemelik, hogy a Fatah és a Hamász között folytatott kairói tárgyalásokon nem kerültek szóba a Hamász gázai fegyveresei, a szervezet fegyveres erejének kérdése, annak esetleges leszerelése vagy beolvasztása a palesztin hatóság fegyveres rendfenntartó egységeibe, ami a Hezbollah példájának követését, a közigazgatási felelősségvállalás nélküli "állam az államban" szervezeti felépítést jelzi.

Az izraeli tízes tévécsatorna elemzője, Cví Jehezkeli szerint a súlyos gázai gazdasági válság és a Mahmúd Abbász palesztin elnök által tavasszal bevezetett gazdasági megszorító intézkedések kényszerítették rá a Hamászt új stratégiájának kialakítására.

Ezért közeledett a két palesztin szervezet álláspontja a kairói tárgyalásokon, ahol a Hamász felkérte kedden Mahmúd Abbász palesztin elnököt, hogy küldjön tisztségviselőket Gázába, akik visszavennék a Hamász által egy évtizede megkaparintott keskeny, part menti övezet ellenőrzését. Az iszlamista szervezet 2006-ban - egy évvel az izraeli kivonulás után - megnyerte az utoljára akkor megtartott palesztin parlamenti választásokat, majd 2007-ben fegyveres úton hatalmába kerítette a Földközi-tenger partján húzódó területet, és elüldözte a Fatah párt ottani vezetőit. Az Abbász vezette, mérsékelt Fatah mozgalom és a Hamász már többször folytatott tárgyalásokat a megbékélésről, s egy sor kérdésben megállapodásra is jutottak, de végül soha nem tudták rendezni vitájukat és helyreállítani a Fatah fennhatósága alatt álló Ciszjordánia és a Gázai övezet politikai egységét. A Hamásznak több ezer fegyveres harcosa, valamint számottevő rakéta- és aknavető arzenálja van, s mindig is elutasította a leszerelésüket, vagy azt, hogy harcosait Abbász ellenőrzése alá helyezze. A két palesztin erő Izrael kérdésében is megosztott. Míg Abbász elismerte Izraelt és lemondott a zsidó állammal szembeni erőszakról, addig a Hamász nem ismeri el Izrael létjogosultságát sem. Az ENSZ-közgyűlés idei ülésszakára New Yorkba induló Abbász vasárnap már óvatosan üdvözölte a Hamász kezdeményezéseit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!