Jankovics Róbert: a HMDK Andrej Plenkovic horvát kormányfő újraválasztását támogatja

Külföld, 2024.05.08

Andrej Plenkovic kormányfővel az utóbbi 7 és fél évben, miniszterelnöki megbízatása alatt partneri kapcsolatot alakult ki, a horvát kormány támogatta a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) a horvátországi magyarság szükségleteire szabott prioritásai megvalósítását, ezért a magyar szervezetnek az eddigi kormány további támogatásáról szóló döntése logikus volt - mondta Jankovics Róbert a HMDK elnöke, újraválasztott parlamenti képviselő szerdán az MTI-nek.

Jankovics az egyetlen kisebbségi képviselő, aki jelezte, hogy aláírásával támogatja Andrej Plenkovic újraválasztását - erről a HMDK elnöksége hozott határozatot.

A HMDK választási eredményeiről szólva elmondta: nagyjából megegyeznek a négy évvel ezelőttiekkel, ami azt jelenti, hogy újra rendkívül erős mandátumuk lesz Zágrábban, és a szavazatoknak köszönhetően személyesen ő az új parlament legerősebb legitimitással rendelkező képviselője.

"A HMDK továbbra is folytatni fogja, és be is fejezi a megkezdett projekteket közösségünk érdekében, de ehhez az is szükséges, hogy mielőbb stabil és működő kormánya legyen Horvátországnak" - mondta a kisebbségi képviselő.

A tárgyalások még folynak a relatív többséget szerzett jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a jobboldali Haza Mozgalom (DP) között, és már körvonalazódik a parlamenti többség a HDZ vezetésével. Erről Marko Milic, a HDZ szóvivője számolt be kedden a koalíciós tárgyalásokat követően. A két pártnak azonban csak 74 képviselője van a 151 fős parlamentben, a többséghez még két támogatói aláírásra van szükség.

Az április 17-i parlamenti választásokon az eddig kormányzó HDZ a diaszpóra három képviselőjével együtt 61, a Szociáldemokrata Párt (SDP) irányította Igazság Folyói nevű választási koalíció pedig 42 mandátumot szerzett a 151 fős törvényhozásban.

A harmadik legtöbb mandátum a vukovári Ivan Penava polgármester vezette Haza Mozgalomnak jutott: ők 14 képviselői helyre tettek szert. Egy képviselőjük azonban távozott, mert nem volt hajlandó koalícióra lépni a HDZ-vel.

Átlépte még az ötszázalékos parlamentbe jutási küszöböt a szintén jobboldali Híd 11 mandátummal, a fővárost vezető Képesek Vagyunk Rá! (Mozemo!) baloldali-zöld szövetség 10 mandátummal, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) regionális párt és a Független Északi Platform 2-2 mandátummal, valamint a Fokus/Köztársaság párt egy mandátummal.

A nemzeti kisebbségeknek biztosított nyolc képviselői hely közül hármat a szerb, egyet a magyar, egyet az olasz, egyet pedig a cseh és szlovák kisebbség közös képviselője tölt be, az összes többi nemzetiséget két ember képviseli az új összetételű parlamentben.

A koalíciós tárgyalások során már korábban kiderült, hogy a kisebbségek képviselői támogatják a HDZ-t, de a DP nem akar koalícióra lépni a Független Szerb Demokrata Párttal (SDSS), amelyhez a három szerb kisebbségi képviselő tartozik.

Jankovics Róbert mellett még egy képviselő aláírására is szükség lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!