Januárban romlott az ifo német üzleti hangulatindexe

Külföld, 2024.01.25

A várt javulás helyett romlott januárban a müncheni ifo gazdaságkutató intézet német üzleti hangulatindexe, már a második egymást követő hónapban.

Az ifo (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) gazdaságkutató intézet üzleti hangulatindexe a decemberi 86,3 pontról 85,2 pontra csökkent januárban a várt szerény növekedés, 86,7 pont helyett.

Az index mindkét összetevője, az aktuális helyzet megítélését és a következő hónapokkal szembeni várakozásokat számszerűsítő mutató romlott. Az aktuális helyzet megítélése januárban 87,0 pontra ment le a decemberi 88,5 pontról a várt 88,6 pont helyett, a kilátások megítélése pedig 83,5 pontra csökkent az előző havi 84,2 pontról. A piac itt is javulást várt, 84,8 pontot januárra.

Az üzleti klímaindex a feldolgozóiparban emelkedett. A vállalatok valamivel elégedettebbek voltak jelenlegi üzleti helyzetükkel. A várakozások is javultak, de továbbra is pesszimisták maradtak. A rendelésállomány továbbra is csökken, bár nem olyan meredeken, mint az év végén. A kapacitáskihasználtság 81,9 százalékról 81,0 százalékra csökkent, ami mintegy két és fél százalékponttal marad el a hosszú távú átlagtól.

A szolgáltatási ágazatban az üzleti környezet megítélése jelentősen romlott, különösen az aktuális helyzettel szemben. A rendelésállomány alakulása miatt fokozódott a vállalkozások elégedetlensége és az előre tekintő várakozások is pesszimistábbá váltak.

A kiskereskedelmi ágazatban az index 2022 októbere óta a legalacsonyabb szintre esett. A nagy- és kiskereskedelemben egyaránt omlott mind az aktuális helyzet, mind a kilátások megítélése.

Az építőiparban is tovább romlott az üzleti klíma, mind az aktuális helyzet, mind a kilátások megítélésében.
https://www.ifo.de/fakten/2024-01-25/ifo-geschaeftsklimaindex-gefallen-januar-2024
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!