Javítana a szlovák rádió magyar adásának lefedettségén a szlovák közmédia most megválasztott új vezetője

Külföld, 2017.06.20

Hetekig tartó politikai pengeváltások után, titkos szavazással Jaroslav Rezníket, a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelenlegi vezetőjét választotta a szlovák közmédia (RTVS) vezérigazgatójának a pozsonyi parlament kedden. A legerősebb kormánypárt, a Robert Fico vezette Irány (Smer) jelöltjének számító Rezník tervei között szerepel az is, hogy javítana a magyar nyelven sugárzó - egyes régiókban rosszul vagy alig fogható - Pátria rádió lefedettségén.

A 150 fős pozsonyi törvényhozásban 95 támogató voksot szerzett Jaroslav Rezník, aki augusztustól tölti be a szlovák közmédia vezérigazgatói tisztét, az újrázásért ugyancsak indult Václav Mika jelenlegi vezérigazgatót váltja ezen a poszton.

A vezérigazgató-választás második körébe került két jelölt támogatói közti politikai pengeváltások heteken át a vezető hírek közé tartoztak Szlovákiában. Míg a kereskedelmi médiából a közmédia élére került Mikát a parlamenti ellenzék liberális és populista politikai erői támogatták, addig Rezník a kormánykoalíció favoritjának számított. Ugyanakkor Rezníket a legkisebb koalíciós párt, a Bugár Béla-féle Most-Híd vegyespárt eleinte nem akarta támogatni, s az ügyben hasonló álláspontra helyezkedett az Irány által jelölt kulturális miniszter, Marek Madaric is, aki bár korábban a párt főideológusának számított, az utóbbi hónapokban mind gyakrabban fogalmaz meg a kormánypárt politikai fősodrával szembemenő véleményeket.

Az RTVS vezérigazgatói posztja körüli küzdelembe tevékenyen bekapcsolódott a szinte kizárólag liberális kötődésű szlovákiai sajtó is, amely egyöntetűen a szlovák közszolgálati tévét és rádiót magába foglaló RTVS jelenlegi vezetőjét, Václav Mikát támogatta, akinek vezérigazgatósága alatt a közmédia híradásának kiegyensúlyozottságát kormánypolitikusok többször is megkérdőjelezték. Rezníket, aki tíz éve áll a szakma szerint legkiegyensúlyozottabbnak számító szlovákiai média, a TASR élén, s korábban évekig a szlovák közszolgálati rádió vezetője volt, a pozsonyi sajtó politikailag részrehajlónak mutatta, s azt is a szemére vetették, hogy hírügynökségi vezetőként szerződést kötött a Szputnyik orosz hírügynökséggel, amit később politikai és mediális nyomásgyakorlás miatt felbontani kényszerült.

A vezérigazgatói posztra pályázók közül Jaroslav Rezník rendelkezik a legnagyobb szakmai tapasztalattal a közmédia vezetése terén, különböző ilyen posztokon eddig csaknem negyed évszázadot töltött el. Tervei között szerepel, hogy elindít egy harmadik - sport és publicisztikai műsorokkal megtöltött - csatornát a közszolgálati televízióban, valamint az is, hogy javítana a magyar nyelven sugárzó Pátria rádió lefedettségén, például azzal, hogy újraindítaná az előző vezetések által leépített rimaszombati közvetítő-adót.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!