Javult az ifo német üzleti hangulatindexe májusban

Külföld, 2018.05.25

Kissé javult az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe májusban.

A müncheni székhelyű intézet pénteken közölte, hogy az áprilisi 102,1 pontról 102,2 pontra nőtt az index értéke. Az előző öt hónapban folyamatosan csökkent a mutató értéke, és elemzők most is arra számítottak, hogy enyhén visszaesik, 102,0 pontra süllyed az üzleti hangulatindex.

Az index elemei közül a gazdasági szereplők aktuális üzleti környezetről alkotott véleményét számszerűsítő mutató az áprilisi 98,7 pontról 98,5 pontra esett, összhangban az elemzői várakozásokkal.

A hat hónapra előretekintő várakozások mutatója viszont javult, az áprilisi 105,7 pontról 106,0 pontra emelkedett. Szakértők enyhe visszaesést, 105,5 pontot vártak.

Clemens Fuest, az ifo vezetője rámutatott, hogy megállt az üzleti hangulat romlásának trendje. "A német gazdaság jól teljesít egy nehéz nemzetközi helyzetben" - hangoztatta.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) havi rendszerességgel állítja össze mintegy 7 ezer gazdasági szereplő megkérdezésével németországi üzleti hangulatindexét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!