Javult az üzleti hangulat Németországban és az euróövezetben márciusban

Külföld, 2017.03.14

Németországban enyhén, az euróövezetben viszont jelentősen javult az üzleti hangulat márciusban a mannheimi ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet felmérése szerint.

A ZEW kedden közölte, hogy a német pénzügyi elemzők következő hat hónapra vonatkozó várakozásait mutató hangulatindex értéke 2,4 ponttal, 12,8 pontra emelkedett márciusban. Az aktuális állapotot tükröző index értéke mindössze 0,9 ponttal, 77,3 pontra, emelkedett.

Az adatokat kommentálva Achim Wambach professzor, a ZEW elnöke rámutatott, hogy az elemzők jelenleg bizonytalanok a gazdasági jövőbeni alakulásának megítélésében. A német gazdaság januári teljesítményét tükröző adatokból nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni, mert az ipari termelés és az export kedvezően alakult, ám a kiskereskedelmi forgalomról és az új megrendelések állományáról nem lehet ugyanezt elmondani. A több európai uniós országban esedékes választások miatt pedig továbbra is viszonylag nagy bizonytalanság övezi a német gazdaságot.

Ugyanakkor az euróövezeti várakozásokat mutató ZEW-hangulatindex kifejezetten erősen javult: 8,5 ponttal 25,6 pontra emelkedett az értéke. Az aktuális üzleti környezet megítélése 4,6 ponttal 7,4 pontra ugrott márciusban.

A német pénzügyi elemzők a februárinál kedvezőbben ítélik meg Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, az Egyesült Államok és Japán jelenlegi helyzetét, ugyanakkor az Egyesült Államok és Nagy-Britannnia gazdaságának jövőbeni alakulására vonatkozó várakozásuk jelentősen romlott. Az elemzők többsége arra számít, hogy a vizsgált négy legnagyobb európai gazdaságban, az euróövezetben és az Egyesült Államokban emelkedik az infláció, míg Japában stagnál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!