Jelentősen emelkedett a cégcsődök száma Németországban márciusban

Külföld, 2024.04.10

Németországban jelentős mértékben, a felmérések 2016-os kezdete óta a legmagasabbra emelkedett a cégcsődök száma márciusban a hallei IWH gazdaságkutató intézet szerdai jelentése alapján.

Az IWH (Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung Halle) csődfelmérése szerint márciusban Németországban a gazdasági társaságok fizetésképtelenségi bejelentéseinek száma a nyilvántartás 2016. januári kezdete óta a legmagasabbra, 1297-re emelkedett. A növekedés az előző hónaphoz képest 9 százalékos, az előző év márciusához képest 35 százalékos volt. A márciusi adat 30 százalékkal meghaladta a 2016-2019 közötti, azaz a koronavírus-járvány előtti évek márciusi átlagát.

A nagy munkaadók csődje jelentős és tartós jövedelem- és bérkieséshez vezethet az érintett munkavállalók számára. Az IWH elemzése alapján a márciusban fizetésképtelenséget bejelentő, legnagyobb 10 százalékba tartozó vállalatok fizetésképtelensége az előző havival megegyezően mintegy 11 ezer munkahely megszűnését jelentette márciusban, ami azonban 42 százalékkal meghaladja a csőd miatti állásvesztéseknek a koronavírus-járvány előtti évekre számolt márciusi átlagát.

Az IWH előzetes fizetésképtelenség indikátorai a januárban elért csúcs után februárban és márciusban némileg enyhültek. "A januári csúcsok után márciusban újabb csökkenés következett be. Ez azt a reményt táplálja, hogy májustól ismét enyhén csökkenhet a fizetésképtelenségek száma. Ennek ellenére még hónapokig a koronavírus-járvány előtti szint felett marad" - nyilatkozta Steffen Müller, az IWH csődkimutatásokkal foglalkozó szakértője.

Még ha a vállalati fizetésképtelenség fájdalmas is az érintett cégek, munkavállalók és hitelezők számára, a tartósan versenyképes gazdaság szempontjából fontos, hogy a már nem életképes üzleti modellek hagyják el a piacot. A fizetésképtelenségek magas számával párhuzamosan számos iparágban munkaerőhiány van. Ez azt mutatja, hogy a jól teljesítő vállalatoknál nagy szükség van az alkalmazottakra. Ezért a munkanélküliség kockázata és a munkaadó fizetésképtelensége miatti hosszú távú jövedelemkiesés jelenleg korlátozott - tette hozzá Steffen Müller.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!