Jens Stoltenberg: a NATO teljes mértékben támogatja Georgia szuverenitását és területi integritását

Külföld, 2024.02.21

A NATO teljes mértékben támogatja Georgia (Grúzia) szuverenitását és területi integritását, és felszólítja Oroszországot, hogy vonja vissza a georgiai területek független államként való elismerését - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán Irakli Kobakhidze georgiai kormányfővel közösen tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján.

"Minden olyan fenyegetés Oroszország részéről, hogy annektálja Georgia megszállt területeit, elfogadhatatlan" - húzta alá.

Mint mondta, a georgiai miniszterelnökkel a fekete-tengeri térség biztonságáról is tárgyalnak, amely nagyon fontos a kaukázusi ország számára.

Véleménye szerint az ukrajnai háború nagy kockázatot jelent a hajózás szabadságára nézve, ami hatással van a globális élelmezésbiztonságra is. Stoltenberg elmondta, hogy a georgiai kormányfővel a NATO és Georgia közötti partnerségről és annak továbbfejlesztéséről is tárgyalni fognak. Üdvözölte, hogy Tbiliszi olyan területeken ért el pozitív eredményeket, mint a válságkezelés, a kiberbiztonság, a haditechnika és a biztonságos kommunikáció. A főtitkár gratulált ahhoz, hogy Georgia uniós tagjelölt ország lett, de felhívta a figyelmet, hogy Tbiliszinek folytatnia kell a reformokat és támogatnia a demokratikus értékeket.

"Szeretnénk, ha Georgia a demokrácia és a jólét, valamint az európai család teljes jogú tagsága felé haladna. A NATO továbbra is a Georgia oldalán áll, ezen törekvéseik megvalósítása folyamán - jelentette ki.

Az ukrajnai háborúról szólva felhívta a figyelmet, hogy "az ukrán csapatok kivonása Avgyijivkából az mutatja, hogy a helyzet a harctéren rendkívül nehéz."

"Az ukránok azonban újra és újra felülmúlták az elvárásokat, és továbbra is Ukrajna mellett kell állni" - szögezte le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!