Jermak: Ukrajna erőteljes lépést tett az ukrán államfő és Orbán Viktor miniszterelnök találkozója felé

Külföld, 2024.01.29

Az ukrán-magyar külügyminiszteri tanácskozást követően Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője kijelentette, hogy Ukrajna erőteljes lépést tett Volodimir Zelenszkij elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozója felé, Dmitro Kuleba külügyminiszter pedig úgy vélte, hogy Ukrajna készen áll a kisebbségek jogai kapcsán kialakult vita végleges rendezésére Magyarországgal.

A hétfői ungvári kétoldalú tárgyalásokat követő közös sajtótájékoztatón Dmitro Kuleba külügyminiszter közölte, Ukrajna eltökélt abban, hogy végre rendezze Magyarországgal a kisebbségi jogokkal kapcsolatos vitát.

Ennek érdekében a külügyminisztérium égisze alatt különbizottságot hoznak létre, amelynek tíz napon belül konkrét elképzelést kell beterjesztenie a két ország kormánya elé arról, hogy a magyar fél által benyújtott "kérdések listájából mit és hogyan kell megoldani, illetve mit sikerült már megoldani" - fogalmazott.

Szavai szerint ha korábban a nemzeti kisebbségek kérdésével Ukrajna uniós tagságával összefüggésben kellett döntéseket hozni, akkor most kétoldalú vitát kell folytatni azért, hogy "végre rendeződjön a kérdés, amely alapjában véve már minden nemzeti kisebbség érdekében megoldódott".

A tárgyalásokat értékelve Volodimir Zelenszkij elnök hivatalának vezetője, Andrij Jermak úgy fogalmazott: "erőteljes lépést tettünk" az ukrán államfő és Orbán Viktor magyar kormányfő találkozójának megszervezése felé. "Azt szeretnénk, hogy ez a találkozó konkrét eredményekkel záruljon és új lapot nyisson a két ország kapcsolatában" - mondta. Andrij Jermak hozzátette: mindkét fél abban érdekelt, hogy a csúcstalálkozó minél hamarabb létrejöjjön.

Az ukrán elnök hivatalának vezetője szerint senki sem gondolhatja azt, hogy a szomszédos államok "lehetnek nem jószomszédi viszonyban".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!