Jeruzsálem státusza - Lavrov: Washington nemzetközi megállapodások revízióját hajtja végre

Külföld, 2018.05.14

Oroszország negatívan viszonyul ahhoz, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálembe költöztette át nagykövetségét, amivel nemzetközi megállapodások revízióját hajtotta végre - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután hétfőn Moszkvában fogadta egyiptomi hivatali partnerét, Számeh Sukrit.

"Meggyőződésünk, hogy nem szabad ilyen módon, egyoldalúan revideálni olyan megállapodásokat, amelyeket a nemzetközi közösség határozatokban rögzített" - mondta Lavrov.

Az orosz diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy a palesztin-izraeli rendezés kérdéseit kizárólag a konfliktusban érintett felek vezetői közötti közvetlen párbeszéd útján lehet megoldani.

Hozzátette: Moszkva ezt az álláspontját az izraeli vezetéssel való minden kapcsolatfelvétel során kifejezésre juttatta, és többször is felajánlotta, hogy orosz területen kezdődjenek közvetlen tárgyalások a felek között.

"Javaslatunk továbbra is érvényes" - nyomatékosította Lavrov.

Az orosz külügyminiszter rámutatott, hogy Moszkvát és Kairót nyugtalanítja a palesztin területeken, különösen a Gázai övezetben kialakult helyzet.

Sukri is azt hangsúlyozta, hogy az amerikai nagykövetség jeruzsálemi megnyitása ellentétes a nemzetközi határozatokkal, valamint túllép a Palesztin Hatóság és Izrael közötti megállapodások keretein.

Az Izrael és az Irán között április 10-én, az Izraeli által 1967-ben Szíriától elfoglalt és 1981-ben annektált Golán-fennsík közelében végbement csapásváltást kommentálva Lavrov hangsúlyozta, hogy "kivétel nélkül minden külső szereplőnek tiszteletben kell tartania Szíria szuverenitását és területi épségét, és tartózkodniuk kell a provokatív lépésektől", amelyek alááshatják a szíriai rendezési folyamatot.

Az orosz külügyminiszter üdvözölte az egyiptomi vezetésnek azt a döntését, hogy a többször megismételt amerikai javaslat ellenére nem vezényelt csapatokat Szíriába. Lavrov szerint az Egyesült Államok az arab országoknak a szíriai konfliktusba történő bevonásával meg akarja osztani a szíriai szuverenitás megsértése miatti felelősséget és annak költségeit is. Sukri arról beszélt, hogy az egyiptomi katonai doktrína kizárólag az ország határainak védelmével számol.

Lavrov és Sukri a két ország között kialakult, 2+2 formátumú konzultáció keretében találkozott egymással, párhuzamosan Szergej Sojgu orosz és Szedki Szobhi egyiptomi védelmi miniszter megbeszélésével.

A Tel-Avivből Jeruzsálembe költöztetett amerikai követséget hétfőn avatták fel ünnepélyesen, az aktus ellen tiltakozó palesztinok közül az izraeli rendőrség mintegy félszáz embert agyonlőtt és a jelentések szerint több százat megsebesített. Donald Trump amerikai elnök december 6-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és oda költözteti eddig Tel-Avivban működő nagykövetségét.

Izrael az 1967-es, hatnapos háború alatt foglalta el Jeruzsálem keleti részét és álláspontja szerint a város a zsidó állam "egységes és oszthatatlan" fővárosa. A palesztinok Jeruzsálem keleti felében kívánják kialakítani leendő államuk székhelyét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!