Jeruzsálem státusza - Róháni az Izraelhez fűződő gazdasági kapcsolatok megszakítását javasolta a muzulmán országoknak

Külföld, 2018.05.18

Az Izraelhez fűződő gazdasági kapcsolatok megszakítását javasolta pénteken Isztambulban Haszan Róháni iráni elnök az 57 muzulmán országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) rendkívüli ülésén - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Arra reagálva, hogy az Egyesült Államok hétfőn Jeruzsálembe helyezte át izraeli nagykövetségét, Róháni közölte: meg kell hozni Washingtonnal és "a cionista rezsimmel" szemben a megfelelő politikai, gazdasági és kereskedelmi óvintézkedéseket.

Az iráni elnök úgy fogalmazott: Teherán szorgalmazza, hogy a muzulmán országoknak és a világ valamennyi szabadelvű országának kormánya vizsgálja felül "a cionista rezsimmel" fenntartott politikai, gazdasági, kereskedelmi kapcsolatait, és szakítsa meg azokat, a "cionista cégekkel" szemben pedig alkalmazzon szankciókat".

Róháni azt is javasolta, hogy az ENSZ-közgyűlés szervezzen egy külön ülést, amelyen felülvizsgálja Washingtonnak az izraeli nagykövetség áthelyezésére vonatkozó "jogtalan döntését", valamint "a cionista rezsim által elkövetett bűntetteket". Az iráni vezető szerint az OIC pénteki ülése követelje "Palesztina cionista megszállásának beszüntetését".

Róháni egyúttal sürgette Izrael nukleáris fegyverállományának felszámolását. "Izrael minden globális értékre fenyegetést jelent" - vélte az iráni politikus.

Az OIC rendkívüli ülését a szervezet soros elnökeként Törökország hívta össze, mert az Egyesült Államok hétfőn Jeruzsálembe helyezte át izraeli nagykövetségét, és a Gázai övezet határkerítésénél ezt követően zajló tömegtüntetések során az izraeli erők 60 palesztint megöltek és több mint 2700-at megsebesítettek.

A pénteki csúcstalálkozón 56 tagország képviselteti magát, kilenc államfői, kettő alelnöki, három miniszterelnöki, három házelnöki, tizenhat külügyminiszteri, kettő pedig államminiszteri szinten.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a török sajtó értesülése szerint fülműtétje miatt nem szállhat repülőgépre, így nem tud részt venni a rendezvényen, helyette Rámi Hamdalláh miniszterelnök van jelen.

Isztambulban tartózkodik Omár el-Basír szudáni elnök is, aki ellen közel egy évtizeddel ezelőtt adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a Nemzetközi Büntetőbíróság a Szudánban elkövetett népirtás és más háborús bűntettek gyanújával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!