Joe Biden: az Egyesült Államoknak nem célja elszigetelni Kínát

Külföld, 2023.09.10

Az Egyesült Államoknak nem célja elszigetelni Kínát - jelentette ki Joe Biden vasárnap Vietnamban, ahova a G20-csoport indiai csúcstalálkozójáról utazott.

Az amerikai elnök Hanoiban tartott sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy mielőbb találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel, aki nem vett részt a G20-csúcstalálkozón Újdelhiben.

Joe Biden megjegyezte, hogy Kína jelenleg számos gazdasági és társadalmi problémával küzd, ugyanakkor hozzátette, hogy "mindenki jobban jár azzal, ha Kínának jól megy", és Kína sikeres, de ezt a szabályok betartásával kell tennie.

Az Egyesült Államok Kínával fenntartott kapcsolatait illetően az elnök megismételte: nem akarnak leválni Kínáról, de nem adnak el neki olyan alapanyagokat, amelyeket "olyan kapacitások fejlesztésére fordíthat, amelyek nukleáris fegyverek előállítását eredményezhetik, vagy olyan védelmi tevékenységeket, amelyek sokak szerint nem hoznak pozitív fejleményeket a térségben".

A G20-csúcstalálkozón aláírt, az India-Közel-Kelet-Európa új kereskedelmi útvonalról szóló egyetértési nyilatkozattal kapcsolatban az elnök azt mondta, hogy az nem Kína érdekeinek megsértését célozza, hanem gazdasági növekedés ösztönzéséről szól a világ minden része számára.

Az Egyesült Államok átfogó stratégiai partnerségek kialakításán dolgozik az indiai- és csendes-óceáni térségben, ebbe illeszkedik a diplomáciai kapcsolatok megerősítése Vietnammal - közölte Joe Biden vasárnap a vietnami fővárosban tartott sajtótájékoztatón.

Az újságírók előtt azt is kijelentette, hogy ma a világ előtt álló leginkább egzisztenciális fenyegetés a klímaváltozás, ami súlyosabb, mint egy atomháború jelentette fenyegetés, az Egyesült Államok pedig 2030-ig megháromszorozza zöldenergia-termelési kapacitását.

Joe Biden Hanoiban találkozik a vietnami állami vezetőkkel, majd Hanoiból hétfőn Alaszkába utazik, ahonnan videóüzenetben emlékezik meg a 2001. szeptember 11-i terrortámadások 22. évfordulójáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!