Joe Biden jelenlétében fogadták a Jordániában dróntámadásban meghalt amerikai katonák földi maradványait

Külföld, 2024.02.02

Katonai tiszteletadással, Joe Biden elnök jelenlétében fogadták a múlt héten Jordániában dróntámadásban meghalt három amerikai katona földi maradványait a Delaware állambeli Dover légitámaszponton.

A nemzeti zászlóval borított koporsók fogadásán Joe Biden mellett részt vett Lloyd Austin védelmi miniszter, valamint CQ Brown, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője.

Joe Biden a ceremónia előtt találkozott az áldozatok hozzátartozóival, és korábban úgy fogalmazott, hogy a szolgálatuk során életüket áldozó katonák "mindent kockára tettek".

Múlt hétvégén Jordánia északkeleti részén, a szíriai határ közelében egy előretolt katonai támaszpontot, a Tower 22-es bázist érte dróntámadás Irán támogatását élvező iraki fegyveres csoport részéről, amelyben a három halálos áldozat mellett több mint 40 amerikai katona sebesült meg.

A három katona egyike, a 46 William Rivers őrmesterként szolgált, a két másik áldozatot, a 24 éves Kennedy Sanderst és a 23 éves Breonna Moffettet poszthumusz léptették elő őrmesterré. Mindhárman Georgia államból származtak.

A múlt hétvégi jordániai incidens az amerikai erők ellen sorozatossá vált közel-keleti támadások közül az első volt, amely amerikai katonák halálát okozta. Az amerikai adminisztráció határozott választ ígért.

A Fehér Házra komoly politikai és médianyomás helyeződött a támadás utáni napokban, hogy közvetlenül Irán ellen hajtson végre megtorló akciót. Az Egyesült Államok szerint azok az iraki és szíriai radikális iszlamista csoportok, amelyek október közepe és január vége között sorozatos rakéta- és dróntámadásokat indítottak a térségben, Irán közvetlen támogatását élvezik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!