Josep Borrell: a civil társadalom elfojtását jelenti a nemzetközi LMBT mozgalom oroszországi betiltása

Külföld, 2023.12.01

A szexuális kisebbségek, valamint a civil társadalom és az emberi jogok bátor védelmezőinek elfojtását jelenti, hogy az orosz legfelsőbb bíróság szélsőséges szervezetnek minősítette és betiltotta Oroszországban a nemzetközi LMBT társadalmi mozgalmat - jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pénteken.

Josep Borrell közleményében kiemelte: az Európai Unió határozottan elítéli az orosz legfelsőbb bíróság csütörtöki döntését.

Az LMBT-közösségek jogainak évtizedek óta tartó oroszországi elnyomását jelentő határozat célja a szexuális kisebbségekhez tartozók további üldözése, valamint a civil társadalom és az emberi jogok bátor védelmezőinek elfojtása. A döntés meg fogja akadályozni, hogy a szexuális kisebbségekhez tartozók az "indokolatlan üldöztetéstől" való félelmükben szabadon gyakorolhassák emberi jogaikat és méltósággal éljenek - húzta alá Borrell.

"Az EU határozottan ellenzi a megkülönböztetést, az előítéleteket és a gyűlöletet. Szolidaritást vállal az orosz állampolgárokkal és mindazokkal, akiket hátrányosan érint ez a döntés" - fogalmazott.

Az Európai Unió arra biztatja Oroszországot, hogy vessen véget az alaptalan elnyomásnak; tegyen eleget nemzetközi kötelezettségeinek, valamint mindenfajta megkülönböztetés nélkül tartsa tiszteletben, védje meg és érvényesítse az emberi jogokat - tette hozzá közleményében az uniós diplomácia vezetője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!