Josep Borrell: a palesztinok halála nem fogja elősegíteni a Hamász legyőzését

Külföld, 2024.01.22

A még több gázai övezeti halál, pusztítás nem fogja elősegíteni a Hamász palesztin iszlamista szervezetnek és ideológiájának a legyőzését, és nem fog nagyobb biztonságot nyújtani Izraelnek, éppen ellenkezőleg, ezért kell megkettőznünk erőfeszítéseinket a nemzetközi partnerekkel, hogy ebből a halálos konfliktusból a megoldás felé mozduljunk el - jelentette ki Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő hétfő este Brüsszelben.

Borrell az uniós tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását lezáró sajtókonferencián elmondta: a miniszterek prioritásként tárgyaltak a gázai térségről, ahol a helyzet egyre súlyosabb, nagy az éhínség, az emberek nehezen jutnak humanitárius segélyhez. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy Izrael naponta csupán 100 teherautónyi segélyszállítmányt enged belépni az övezetbe, miközben a konfliktus kitörése előtt ez a szám körülbelül 500 volt. Borrell megerősítette, hogy az EU továbbra is támogatja az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) munkáját, és visszautasította a szervezet izraeli kormány általi bírálatát. Hozzátette, hogy "az EU a palesztinok legnagyobb nemzetközi segítője, és ez ezután is így lesz."

A főképviselő felhívta a figyelmet: fel kell éleszteni a kétállami megoldást célzó megbékélési folyamatot a konfliktus kitörése előtti erőfeszítésekre építve.

Borrell a sajtótájékoztatón bejelentette: a tagállamok között elvi megállapodás született egy katonai művelet elindításáról a jemeni húszi lázadók ellen, amelynek célja, hogy biztosítsák a Vörös-tengeren a hajózás biztonságát.

Az ukrajnai háborúról szólva a főképviselő azt mondta: Oroszország gyakorlatilag semmilyen előrelépést nem ért el a harctéren, azonban rengeteg katonát vesztett.

"A miniszterek egyetértettek abban, hogy ez nem az a pillanat, amikor gyengíteni kellene az Ukrajnának nyújtott támogatásunkat. Éppen ellenkezőleg, ez az a pillanat, amikor többet kell tennünk, és gyorsabban kell cselekednünk. Pénzügyi forrásokkal, katonai felszereléssel, katonai kiképzéssel - hívta fel a figyelmet. Kifejezte abbéli reményét, hogy a tagállamok megállapodásra jutnak az európai békeeszköz ötmilliárd eurós feltöltéséről egy ukrán segélyalap létrehozása végett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!