Jóváhagyta az EBRD kormányzótanácsa a 4 milliárd eurós tőkeemelést

Külföld, 2023.12.19

Jóváhagyta az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kormányzótanácsa a pénzintézet igazgatósága által az ukrajnai támogatási programok folytatására kért 4 milliárd eurós tőkeemelést.

A közép- és kelet-európai gazdaságok átalakításának finanszírozására 1991-ben alakult londoni pénzintézet keddi bejelentése szerint a tőkeemelés, amelynek nyomán a bank befizetett alaptőkéje 34 milliárd euróra emelkedik, december 31-től lép érvénybe.

Ez az EBRD harmadik részvényesi tőkeemelése a pénzintézet több mint három évtizedes történetében. A bankot a részvényes országok és szervezetek 10 milliárd ecu tőkével alapították 1991-ben - az ecu (European Currency Unit) az euró előtti közös európai elszámolási eszköz volt -, majd ezt a tőkeállományt 1996-ban 20 milliárd ecu-re, 2010-ben, a globális pénzügyi válság nyomán 30 milliárd euróra emelték.

Az EBRD igazgatótanácsa a bank májusban tartott idei közgyűlésén jelezte először, hogy várhatóan tőkeemelést kér a 72 tagország, valamint az Európai Unió és az Európai Beruházási Bank (EIB) alkotta kormányzótanácstól annak érdekében, hogy a következő években az ukrajnai finanszírozások kockázatainak rendszerszintű megosztása - vagyis külső adományok és garanciavállalások bevonása - nélkül folytathassa Ukrajna támogatását.

Az EBRD - Ukrajna legnagyobb intézményi befektetője - az orosz invázió kezdete után nem sokkal legalább 3 milliárd eurós finanszírozási programot hirdetett meg Ukrajna számára a 2022-2023-as időszakra, és nemrégiben bejelentette, hogy az ukrán reálgazdaságnak folyósított támogatások értéke már októberben elérte ezt a kitűzött értéket.

Az EBRD tavaly 1,7 milliárd euró finanszírozást nyújtott Ukrajnának, és az idei pénzügyi támogatás értéke közelít a kétmilliárd euróhoz, vagyis az eddigi finanszírozások már jóval meghaladják az eredeti 3 milliárd eurós célt.

Az EBRD szerint az orosz támadás utáni első teljes év háborús kárai alapján készült legutóbbi becslés arra vall, hogy az ukrajnai újjáépítés költségei elérhetik a 411 milliárd dollárt.

Az EBRD hangsúlyozta, hogy ezt a költséget egyetlen bank sem tudja egyedül vállalni, és a magánszektornak döntő szerepe lesz az ukrán gazdaság helyreállításában.

A tőkeemelés kormányzótanácsi jóváhagyásáról szóló keddi londoni bejelentés szerint a pótlólagos tőke lehetővé teszi, hogy az EBRD a háborús időszakban - immár teljes egészében saját pénzügyi forrásaiból - éves szinten hozzávetőleg 1,5 milliárd eurót, az újjáépítés megkezdése után évente 3 milliárd euróig terjedő finanszírozást nyújtson Ukrajnának.

Az EBRD hangsúlyozza: a tőkeemelés révén Ukrajna támogatása mellett marad elégséges pénzügyi ereje a működési területéhez tartozó többi gazdaság átalakulásának további teljes körű finanszírozására is.

Az EBRD tavaly rekordösszegű, 13,1 milliárd euró - az egy évvel korábbinál csaknem 3 milliárd euróval több - befektetést hajtott végre a tevékenységi régiójához tartozó gazdaságokban, miután az Ukrajna elleni orosz invázió miatt példátlan finanszírozási igény mutatkozott a régióban.

Az EBRD a térségen belül tavaly 2,35 milliárd euró finanszírozást folyósított legfejlettebb kedvezményezett országainak, vagyis a közép- és kelet-európai EU-gazdaságoknak is.

Magyarország 215 millió euró értékű EBRD-támogatást kapott 2022-ben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!