Jövőre már nem csatlakozhatnak hozzátartozók a nagy-britanniai posztgraduális tanulmányokat végző külföldi hallgatókhoz

Külföld, 2023.05.23

A brit kormány által kedden ismertetett szabálymódosítások értelmében a jövő évtől nem tartózkodhatnak életvitelszerűen Nagy-Britanniában a brit felsőoktatási intézmények posztgraduális tanulmányokat végző külföldi hallgatóinak hozzátartozói.

Suella Braverman belügyminiszter a londoni alsóháznak küldött írásos tájékoztatójában azzal indokolta a szigorítást, hogy a nagy-britanniai felsőoktatási továbbképzésekre érkező külföldi hallgatók önálló törvényes jövedelem nélküli hozzátartozóinak - például gyerekeknek, élettársaknak és házastársaknak - kiadott tartózkodási vízumok száma "példátlan mértékben" növekszik, ezért eljött az ideje e bevándorolási útvonal szűkítésének.

A belügyi tárca adatai szerint tavaly csaknem 136 ezer tartózkodási engedélyt adtak ki a brit hatóságok posztgraduális kurzusokra érkező hallgatók hozzátartozóinak, 6 százalékkal többet, mint 2019-ben, a koronavírus-járvány előtti utolsó teljes évben.

A 2021-2022-es tanévben 680 ezer külföldi diák tanult brit egyetemeken, közülük 307 ezren alapképzéseken vettek részt, vagyis még nem szereztek diplomát.

Az ő hozzátartozóik már a jelenlegi szabályozás alapján sem tartózkodhatnak életvitelszerűen Nagy-Britanniában, és a kedden bejelentett szigorítás ezt a tilalmat a nagy-britanniai posztgraduális képzések külföldi hallgatóira is kiterjeszti 2024 januárjától.

Ez alól csak a kutatási programoknak számító képzési kurzusok résztvevői jelentenek majd kivételt.

A brit belügyminisztérium keddi ismertetése szerint a jövő évtől arra sem lesz lehetőség, hogy a külföldi hallgatók diákvízumukat tanulmányaik befejezése előtt munkavállalói vízumra cseréljék.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az Európai Unióból, majd az uniós tagság megszűnése (Brexit) utáni 11 hónapos átmeneti időszak lejártával az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett. A konzervatív párti brit kormány ugyanis nem kívánta teljesíteni azokat a feltételeket - mindenekelőtt az EU-állampolgárok szabad nagy-britanniai letelepedésének és munkavállalásának jogát -, amelyek e két integrációs szerveződéshez elválaszthatatlanul kötődnek.

London azóta új, pontozásos - főleg a szakképzettséget és az angol nyelvtudást előnyben részesítő - bevándorlási szabályozást honosított meg, amely nem tesz különbséget az EU-ból és a világ más térségeiből újonnan érkezők bevándorlási és munkavállalási kérelmeinek elbírálása között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!