Juncker: Montenegró példaként szolgálhat a nyugat-balkáni országok számára

Külföld, 2018.02.27

Montenegró példaként szolgálhat a többi nyugat-balkáni ország számára, bizonyította elkötelezettségét az Európai Unió iránt, a csatlakozás dátuma pedig kizárólag Podgoricától függ - hangsúlyozta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke keddi podgoricai sajtótájékoztatóján a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) honlapjának beszámolója szerint.

Kiemelte: az Európai Bizottság minden tagjelölt országot egyenként fog véleményezni és értékelni, így az előrehaladás tempója is egyedi lesz. Hozzátette: az EB bővítési jelentésében 2025-ös dátum szerepel a csatlakozás lehetséges időpontjaként, de ez nem garantált időpont, hanem egy olyan perspektíva, amely felé gyors léptekkel kell haladni. "Nem azért jöttem Montenegróba, hogy üres ígéreteket tegyek, a csatlakozás dátuma csak önöktől függ" - szögezte le.

A közös sajtótájékoztatón Dusko Markovic montenegrói miniszterelnök aláhúzta, hogy országa számára két igen fontos cél van: az európai uniós tagság elnyerése és a gazdasági növekedés biztosítása.

Montenegró a 35 csatlakozási fejezetből eddig harmincat nyitott meg. Dusko Markovic reményét fejezte ki, hogy az idei évben további két tárgyalási fejezet nyílhat meg, és bizonyos témaköröket le is tudnak zárni.

Montenegró teljes mértékben elkötelezett az európai integráció iránt, és az egész nyugat-balkáni térség is hasonlóképpen gondolja, a régió számára az egyetlen jövő az Európai Unióban van, nincs alternatíva - fogalmazott a miniszterelnök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!