Kaczynski a FAZ-nak: Lengyelországnak Merkel győzelme lenne a legjobb

Külföld, 2017.02.07

Lengyelországnak az lenne a legjobb, ha Angela Merkel győzne a szeptemberi német szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson - jelentette ki a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lapnak Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke.

A FAZ keddi számában Angela Merkel német kancellár varsói látogatása alkalmából közölt interjúban Jaroslaw Kaczynski aláhúzta, hogy a szociáldemokrata párt (SPD) kancellárjelöltje, Martin Schulz színre lépése még inkább világossá teszi, hogy "nekünk Merkel asszony a legjobb".

Martin Schulz "hírhedt az önuralom hiányáról, a támadásairól, üvöltözéséről", és "baloldali ideológus". Angela Merkel, a jobbközép CDU/CSU pártszövetség kancellárjelöltje viszont "soha nem tett olyan lengyelellenes kijelentéseket", mint a baloldali jelölt - mondta a PiS elnöke.

Lengyelország szempontjából az is "pozitív", hogy Angela Merkel támogatja az Oroszország elleni szankciókat, és német katonákkal segíti a NATO keleti szárnyának megerősítését - tette hozzá Jaroslaw Kaczynski.

A lengyel kormánypárt vezetője kiemelte, hogy üdvözölné, ha az Európai Unió atomfegyverrel rendelkező "szuperhatalommá" válna, de erre nem lát esélyt a közeli jövőben. Ezért inkább ápolni kell az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatokat, és át kell alakítani az EU-t. A közösség működéséről szóló szerződés módosításával meg kell erősíteni a nemzetállamokat, és szűkíteni kell az uniós hatásköröket, továbbá "védekezni kell az egyközpontúság ellen", amelyből "csak Németország profitál, mások nem" - vélte.

Arra a felvetésre, hogy Donald Trump amerikai elnök szerint az EU csak Németországnak használ, Jaroslaw Kaczynski azt mondta, hogy ez nagyrészt így is van, és ugyan Lengyelországnak is előnyös az EU, de Németországnak még inkább.

Angela Merkel "abszolút a legelső az EU-ban, és ez nem egészséges helyzet" - tette hozzá, úgy vélve, hogy az uniós törvényalkotást az egységes belső piacra és a környezetvédelem egyes területeire kell korlátozni.

A PiS elnöke szerint az EU-ban a baloldali eszmék uralkodnak, és Németország is "teljesen a baloldalon áll", pedig az EU-nak semlegesnek kell lennie. A baloldali elfogultságra példa, hogy amikor Magyarországon a szocialisták kormányzása idején tüntetőket bántalmaztak, "senki nem szólt semmit", Orbán Viktor kormányát viszont támadják, holott "nem sért demokratikus alapjogokat, hanem csak bizonyos érdekeket" - mondta Jaroslaw Kaczynski a FAZ-nak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!