Kanada megtiltja az orosz gyémánt közvetett importját

Külföld, 2024.03.01

Kanada a G7-partnerekkel együtt további importkorlátozásokat vezet be az orosz gyémántra a különleges gazdasági intézkedésekről hozott rendeletek keretében - derül ki a kanadai külügyminisztérium honlapján pénteken publikált közleményből.

A mostani bejelentés az Oroszországból származó nem ipari gyémántokra és gyémántékszerekkel kapcsolatos termékekre vonatkozó, 2023. decemberi kanadai importkorlátozást egészíti ki az 1 karátos vagy annál nagyobb orosz gyémántok közvetett importjának tilalmával.

A közlemény szerint a rendelkezés összhangban van a G7-ek vezetői által 2023 februárjában, májusban és decemberében tett kötelezettségvállalásokkal.

Oroszország a világ legnagyobb nyersgyémánt-termelője, 2022-es termelésének forgalmi értéke több mint 4,7 milliárd dollárra becsülhető. Oroszország a gyémánt és gyémánttermékek jelentős globális exportőre is. A 2022-es teljes exportérték mintegy 5,2 milliárd dollárra tehető. A G7-országok együttesen a világ gyémántpiacának 70 százalékát képviselik.


https://www.canada.ca/en/global-affairs/news/2024/03/minister-joly-announces-additional-ban-on-imports-of-russian-diamonds.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!