TV műsor

Katalán népszavazás - Kijev nem tartja legitimnek a referendumot

Külföld, 2017.10.03

Ukrajna nem tartja legitimnek a katalán függetlenségi népszavazást, és továbbra is Spanyolország területi egységének és szuverenitásának tiszteletben tartása mellett áll - közölte kedden Marjana Beca ukrán külügyi szóvivő.

A tisztségviselő kifejtette, hogy az október 1-jén megrendezett "úgynevezett népszavazást" Kijev azért nem tartja legitimnek, mert annak megrendezése a spanyol jogszabályokba és az ország alkotmányába ütközött.

Hozzátette: Ukrajna támogatja azt, hogy a spanyol kormány kész párbeszédet folytatni különböző politikai erőkkel az országban "az alkotmányos keretek közötti rend helyreállítása" érdekben.

A szóvivő szavai szerint Kijev meggyőződése, hogy Spanyolország képes demokratikus úton rendezni minden belpolitikai problémáját.

2014 tavaszán az Ukrajnához tartozó Krími Autonóm Területen tartottak hasonló népszavazást, amely Kijev szerint illegitim volt az ország alkotmánya szerint, lebonyolítása során pedig számos kirívó szabálysértés történt, ráadásul orosz katonai jelenlét mellett hajtották végre. A 2014. március 16-án az oroszbarát krími vezetés által kezdeményezett népszavazáson a szervező bizottság adatai szerint állítólag 83 százalékos részvétel mellett 97 százalék támogatta a félsziget csatlakozását Oroszországhoz. A referendumot követően néhány napon belül Oroszország magához csatolta a félszigetet.

A Krímhez hasonlóan a kelet-ukrajnai szakadár területek is Oroszországhoz szerettek volna csatakozni, de erre a Kremlben nem volt fogadókészség, annak ellenére, hogy ott is rendeztek hasonló "népszavazásokat". A Donyec-medencei szakadár "népköztársaságok" ezért most a területi autonómiánál is erősebb, úgynevezett különleges státust akarnak elérni maguk számára.

Az előzetes eredmények szerint a vasárnap tartott népszavazáson voksoló katalánok mintegy 90 százaléka szavazott a függetlenségre. Katalónia 5,34 millió voksolásra jogosult polgárából mintegy 2,26 millióan járultak az urnákhoz, ami 42,3 százalékos részvételt jelent. A szavazáson részt vevők közül mintegy 2,02 millióan voksoltak az autonóm régió függetlenségére, hozzávetőleg 8 százalék nem támogatta a függetlenséget, a többiek érvénytelen vagy üres szavazólapot dobtak az urnába - közölte Jordi Turull katalán kormányszóvivő hétfőn Barcelonában.

A spanyol kormány már előre törvényellenesnek minősítette a népszavazást.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!