TV műsor

Katalán népszavazás - Spanyol kormány: egy elhúzódó konfliktus ronthatja a 2018-as várható gazdasági növekedést

Külföld, 2017.10.13

A spanyol kormány szerint az elhúzódó katalán konfliktus ronthatja a 2018-as várható gazdasági növekedést, és ha arra nem lesz hamarosan megoldás, csökkenteni fogják a korábbi 2,6 százalékos növekedési előrejelzésüket - erről a spanyol miniszterelnök-helyettes beszélt pénteken Madridban, a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón.

Soraya Saenz de Santamaría elmondta: az idei a második negyedévben a beruházások 10 százalékkal estek vissza Katalóniában, miközben Spanyolországban 13 százalékkal nőttek. Emellett a helyi turizmusban is már érezhetők negatív hatások, a szállodai foglalások 20-30 százalékkal csökkentek Barcelonában - tette hozzá.

"Az események Katalóniában veszélybe sodorják a gazdaság helyreállását, és a munkahelyteremtést a régióban" - jelentette ki a spanyol kormányzati politikus, aki szerint a katalán kormány felelőssége, hogy ne folytassa tovább azt az utat, amely a gazdaság lassulásához és kríziséhez vezet.

Mint mondta, "a párbeszédet gyakorolni, nem követelni kell", a spanyol kormány pedig megadja a lehetőséget a katalán kormánynak, hogy visszatérjen az alkotmányos keretek közé. A katalán elnök még időben van - jegyezte meg, hozzátéve, hogy egy egyszerű kérdésre kell válaszolnia ehhez.

A spanyol kormány szerdán levélben szólította fel hivatalosan a katalán kormányt: tisztázza, hogy kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét.

Hirdesse ki a katalán köztársaságot! - ezt követeli a katalán elnöktől a barcelonai parlament legkisebb függetlenségi pártja, a szélsőbaloldali, antikapitalista Népi Egység (CUP), amely levélben fordult Carles Puigdemonthoz pénteken.

A párt szerint ez az egyetlen válasz, amely adható a spanyol kormány levelére, és az egyetlen módja, hogy elérjék: a nemzetközi szerelők is elismerjék Katalóniát politikai alanyként. Szerintük nincs értelme külső szereplő közvetítésére várni.

A CUP "elveszett lehetőségként" tekint a keddi parlamenti ülésre, amelyen az elnök a függetlenségi nyilatkozat felfüggesztését jelentette be.

A párt már a parlamenti ülést követően is kifejtette, hogy nem ért egyet a döntéssel, és akkor egy hónap határidőt adott a katalán elnöknek a függetlenség kinyilvánítására azzal, hogy ellenkező esetben felfüggesztik parlamenti tevékenységüket.

A függetlenségi párt felszólítására Artur Mas, előző katalán elnök reagált a TV3 című katalán televízió csatornának.

Véleménye szerint ebben a kérdésben egyedül katalán kormány az illetékes, ráadásul ha egy állam kinyilvánítja a függetlenségét, de azt senki sem ismeri el, akkor az csak külsőségeiben tekinthető függetlenségnek.

Enric Millo, a spanyol kormány katalóniai megbízottja egy rádióinterjúban azt mondta: a CUP nyomást akar gyakorolni a katalán kormányra.

Reményét fejezte ki, hogy a katalán elnök "észreveszi a nyitott ajtót", és megragadja a párbeszéd lehetőségét.

Carles Puigdemont kedd este a katalán parlamentben arról beszélt, hogy az október 1-én rendezett népszavazással Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak "néhány hetet" a párbeszéd érdekében. Ezt követően a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását az elnök felfüggesztette.

A politikus szavai okoztak némi zavart, sokan különböző módon értelmezték azokat a politikai életben és a sajtóban egyaránt.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök elmondta: felszólításuk megelőz minden más olyan intézkedést, amelyet a kormány alkalmazhat az alkotmány 155-ös cikke alapján. (Ez a passzus lehetőséget ad Katalónia autonómiájának ideiglenes felfüggesztésére a spanyol parlament jóváhagyásával.)

A spanyol kormány két határidőt határozott meg a válaszra, az első jövő hétfőig tart. Ha eddig nem érkezik reagálás Barcelonából, ismét elküldik a felszólítást, amelyben kérik majd a katalán vezetést, hogy térjen vissza a törvényesség keretei közé. A második üzenetre csütörtökig várják a választ a katalán kormánytól.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!