Katalán válság - Berlin szerint a katalán parlament ismét megsértette a spanyol alkotmányt

Külföld, 2017.10.27

A német kormány szerint a katalóniai regionális parlament ismét megsértette Spanyolország alkotmányát a régió függetlenségének megteremtéséről szóló javaslat pénteki elfogadásával.

Steffen Seibert német kormányszóvivő péntek esti közleménye szerint a berlini vezetés "aggódva szemléli", hogy a barcelonai parlament "újabb alkotmánysértése" miatt ismét elmérgesedik a Katalónia régió helyzete körüli konfliktus.

Spanyolország szuverenitását és területi épségét meg kell őrizni, a régió egyoldalúan kikiáltott függetlensége pedig megsérti ezeket a "védett elveket".

Ezért "a német szövetségi kormány nem ismer el egy ilyen függetlenségi nyilatkozatot", és támogatja a spanyol miniszterelnök egyértelmű kiállását az alkotmányos rend helyreállítása mellett - áll a közleményben.

Steffen Seibert hozzátette: a német kormány reméli, hogy a konfliktus részesei valamennyi lehetőséget megragadnak a párbeszédre és a feszültség enyhítésére.

A katalán parlament függetlenségpárti többsége a független "Katalán Köztársaság" létrehozását célzó javaslatot szavazta meg. A 135 fős testület 70 tagja támogatta az indítványt, mire a spanyol szenátus intézkedéscsomagot fogadott el, amely az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését irányozza elő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!