Katalán válság - Svájci politikai menedékjogi kérelem benyújtását fontolgatja egy katalán függetlenségi politikus

Külföld, 2018.02.20

Svájci politikai menedékjogi kérelem benyújtását fontolgatja a Genfben tartózkodó Anna Gabriel katalán függetlenségpárti politikus, aki erről a svájci közszolgálati televíziónak (RTS) nyilatkozott kedden.

A politikus a Népi Egység (CUP) nevű radikális baloldali, antikapitalista párt tagja, amely a katalán törvényhozás harmadik, egyben legkisebb függetlenségi ereje.

Anna Gabriel szerdára kapott idézést a madridi legfelsőbb bíróságtól, hogy vallomást tegyen az alkotmányellenesnek minősített október elsejei függetlenségi népszavazás, valamint az október 27-én a katalán parlamentben elfogadott függetlenségi nyilatkozat miatt indult eljárásban.

A politikus az interjúban közölte, hogy nem tesz eleget az idézésnek, és továbbra is Genfben marad, ha pedig Spanyolország kéri a kiadatását, politikai menedékjogot fog kérni.

Anna Gabriel hangsúlyozta: mindig békésen kampányolt a katalán függetlenség mellett, nem követett el semmilyen bűncselekményt, de szerinte Spanyolországban politikai üldözés zajlik, így nem részesülne tisztességes eljárásban, mert a bíróság szerinte nem pártatlan.

A madridi legfelsőbb bíróság folyamatosan idézi be és hallgatja meg az október 27-én feloszlatott katalán parlament függetlenségi politikusait, akiknek többsége eddig azt vallotta: a függetlenségi nyilatkozat parlamenti elfogadása csupán szimbolikus volt.

Egyedül Mireia Boya, a CUP politikusa nyilatkozott úgy a múlt héten a bíróságon, hogy a nyilatkozat a függetlenség tényleges szándékával született.

Anna Gabriel a hatodik olyan katalán függetlenségi politikus, aki önkéntes száműzetést vállal. Carles Puigdemont és volt kormányának négy tagja több mint három és fél hónapja él Brüsszelben.

Többek között lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt indult eljárás ellenük a függetlenségi folyamatban betöltött szerepük, döntéseik miatt. A spanyol büntető törvénykönyv a zendülést közrend elleni bűncselekményként nevesíti.

Spanyolországban elfogató parancs van érvényben velük szemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!