Kedden temetik Csíky András erdélyi magyar színművészt

Külföld, 2024.01.15

Kedden vesznek végső búcsút Csíky András Kossuth- és Jászai Mari-díjas, UNITER-életműdíjas színművésztől Kolozsváron - közölte hétfőn az MTI-vel a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

Mint írták, Csíky András pályatársai és tisztelői kedden helyi idő szerint 11 órától a magyar színház előcsarnokában egy szál virággal róhatják le kegyeletüket a színház örökös tagjává választott színművész hamvai előtt.

A gyászszertartás is itt lesz 12 órától, innen kísérik utolsó útjára az erdélyi magyar színjátszás jelentős személyiségét. Hamvait 14 órakor helyezik örök nyugalomra a Házsongárdi temetőben.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas, UNITER-életműdíjas színművész szombaton hunyt el életének 94. évében. 1930. augusztus 25-én született Székelyudvarhelyen. Szakmai tanulmányait Kolozsváron végezte 1949 és 1953 között a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben.

Alapító tagja és vezetője volt a Nagybányai Állami Színház magyar tagozatának, majd a társulat Szatmárnémetibe költözése után a Szatmári Állami Magyar Színháznak (később Északi Színház) volt tagja, 1960 és 1969 között igazgatója. 1977-től a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja, örökös tagja volt. Később a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata is örökös tagjává avatta.

Csíky András a 20. század második felének egyik legmarkánsabb erdélyi magyar színészegyénisége volt. Emlékezetes alakításai között megtalálható az egyetemes drámairodalom nagy szerepeinek egész sora. Jelentős alakításai román és magyar filmekben egyaránt láthatók.

Az 1990-es rendszerváltás után a kolozsvári magyar nyelvű színészképzés egyik újraindítója, éveken át a Babes-Bolyai Tudományegyetem Színházi Tanszékének tanára volt.

A kétezres évek második felétől kezdődően fokozatosan visszavonult, 2008 óta nem vállalt fellépéseket.

2001-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 2008-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét. 2020-ban neki ítélték a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját és a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért díjat, a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti-díjjal tüntette ki.

2021-ben kapta meg a Kossuth-díjat "Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során az erdélyi magyar színházművészetben művészként és tanárként betöltött jelentős szerepe, valamint a magyar, illetve a világirodalom legjelentősebb drámai szerepeiben nyújtott megrendítő alakításai elismeréseként".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!