Kelemen Hunor: nem az RMDSZ-en múlik az ellenzéki bizalmatlansági indítvány sorsa

Külföld, 2018.06.25

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint nem a romániai magyar érdekvédelmi szervezeten múlik a román ellenzék bizalmatlansági indítványának sikere vagy kudarca, hiszen az ellenzéknek a romániai magyar törvényhozók esetleges támogató voksai mellett további szavazatokat kell gyűjteniük a kormánybuktatáshoz - erről hétfőn beszélt az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor a Mediafax hírügynökségnek és a Maszol.ro romániai magyar hírportálnak nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy Ludovic Orban, a román ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke korábban elmondta a sajtónak: az RMDSZ elnökével is egyeztetett a bizalmatlansági indítványról. A romániai magyar érdekvédelmi szervezet jelenleg a parlamentben együttműködési megállapodás révén támogatja a szociálliberális kormánykoalíciót.

Kifejtette: a parlamenti matematika nem biztató a bizalmatlansági indítvány sikerét illetően, hiszen a kormánybuktatáshoz 234 szavazat szükséges, amiből csak 165-je van az ellenzéknek. Ha ehhez hozzátennék esetleg az RMDSZ 30 szavazatát, még mindig nagyon távol állna az ellenzék a sikertől, emlékeztetett az RMDSZ elnöke.

Kelemen elmondta: több mint egy hónapja beszélgetett röviden a PNL elnökével, amikor a bizalmatlansági indítvány beterjesztése még csak szándékként fogalmazódott meg a fő román ellenzéki erő részéről. Kelemen szerint ez a beszélgetés nem nevezhető tárgyalásnak annak ellenére, hogy szóba került, az RMDSZ milyen körülmények között támogatná a bizalmatlansági indítványt.

Kelemen Hunor leszögezte: azóta nem történt hivatalos egyeztetés, de az RMDSZ nem zárkózik el ilyen megkereséstől. Közölte, a PNL elnökének elmondta, őket elsősorban az érdekli, mi lesz az esetleges kormánybuktatás után, milyen többségre számítanak, van-e elegendő aláírás az indítványhoz, ki lenne a párt miniszterelnök-jelöltje és kik támogatják őt, mondta. Hozzátette: ezen túl jó lenne ismerniük a kormányprogramot is, és hogy kik lesznek a fontosabb miniszterek.

Rámutatott: ha mindezeken túl vannak, akkor meg kellene még beszélniük azt a nagyon fontos kérdést, hogy miként viszonyul a PNL a romániai magyar közösséghez - mondta az RMDSZ elnöke -, aki leszögezte: elsősorban a romániai társadalom jövőjét illető kérdésekre vár megnyugtató válaszokat, és továbbra sem a PNL "médiabalettjére" kíváncsi. Az RMDSZ elnöke rámutatott: szerdán lesz a szavazás a bizalmatlansági indítványról, de még mindig nem kapott válaszokat a kérdések zömére.

Kelemen Hunor cáfolta Orbannak azt a kijelentését, miszerint RMDSZ-t az Európai Néppárt (EPP) bármire is figyelmeztette volna. Korábban a liberális pártvezér azt mondta: az EPP vezetősége felhívta az RMDSZ figyelmét, eltér a pártcsalád által követett politikai irányvonaltól azzal, hogy a román Szociáldemokrata Pártot (PSD) támogatja az igazságügyi törvények módosításában.

A román ellenzék hétfőn fogja felolvasni a parlamentben a Viorica Dancila miniszterelnök kabinetjének megbuktatására irányuló indítványt, amelyről a szavazás várhatóan szerdán lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!