Kelemen Hunor: várhatók voltak a romániai tüntetések, mert a kormány "ostoba döntéseket" hozott

Külföld, 2024.01.19

A Romániában jelenleg zajló tüntetések várhatók voltak, mert a kormány "ostoba döntéseket" hozott, a fuvarozók, gazdák és egészségügyben dolgozók kérései jogosak - nyilatkozta pénteken Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Kolozsváron.

Az RMDSZ-elnök a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) ülése után a sajtónak nyilatkozva arra emlékeztetett, hogy a román kormány tavaly ősszel átalakította a teljes adórendszert és olyan döntéseket hozott, melyekre várható volt egy ilyen reakció, a fuvarozók, gazdák és egészségügyben dolgozók tiltakozása. "Attól tartok, hogy ez a sor még folytatódni fog" - mondta a szövetségi elnök.

Hangsúlyozta: a román kormánynak az a felelőssége, hogy megoldásokat találjon, és "ne magyarázatot és magyarázkodást halljunk tőle". Hozzátette: az RMDSZ szolidáris az egészségügyben dolgozókkal és gazdákkal, mert a kéréseik jogosak.

Újságírói kérdésre válaszolva közölte: a bukaresti kormánynak rendelkeznie kellene jövőképpel, amikor tavaly meghozta a költségcsökkentő intézkedéseit, ezeknek a hatásaival is számolnia kellett volna. Meglátása szerint a román kormány káoszba taszította az országot, hiszen az önkormányzatok és a gazdasági szereplők is nagyon elégedetlenek. Kijelentette: a pénzügyminisztérium "állam lett az államban", és ez elfogadhatatlan.

A 2024-es választásokról szólva Kelemen Hunor arról beszélt: az RMDSZ egyetlen kampányban gondolkodik, mivel fél év alatt kell lebonyolítani a négy - európai parlamenti, önkormányzati, parlamenti és államfői - választásokat.

Az első nagy kihívásnak az európai parlamenti választásokat nevezte. "Egy erősebb Európára van szükségünk, nem azért, hogy a kisállamokat szekálja, hanem azért, hogy a világpolitikában vissza tudja szerezni a súlyát, amelyet elveszített az elmúlt években, hogy a gazdaság versenyképességét vissza tudja állítani" - mondta az RMDSZ elnöke. Hozzátette: az RMDSZ abban érdekelt, hogy képviselői olyan EP-ben dolgozzanak, ahol "hallatszik az erdélyi magyarok hangja", biztosítottak a kohéziós alapok, és kialakul a kisebbségi jogok védelmének intézményes rendszere, ami szerinte ma még hiányzik.

Az egyes romániai választások összevonása kapcsán elmondta: személy szerint azt támogatná, ha az önkormányzati és parlamenti választásokat vonnák össze. Arra is kitért, hogy az RMDSZ benyújtott egy törvénytervezetet a román parlamentbe, javasolva, hogy az államfőválasztást az államelnök mandátumának lejárta előtt több mint 30 nappal is meg lehessen szervezni, ezáltal lehetővé téve az egyes választások összevonását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!