Kemerovói tűzvész - Oroszország-szerte megemlékeztek az áldozatokról

Külföld, 2018.03.27

Oroszország-szerte istentiszteleteket és megemlékezéseket tartottak kedden este a kemerovói tűzvész áldozatairól.

A dél-szibériai város Zimnyaja Visnya elnevezésű üzletközpontjában vasárnap kitört tűznek kedd esti hivatalos adatok szerint 64 halálos áldozata volt, köztük 40 gyerek. 38 személy hollétéről továbbra sem tudnak a hatóságok, de Szvetlana Petrenko, a súlyos bűnügyeket vizsgáló, országos hatáskörű Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője szerint a hozzátartozók 67, az Eho Moszkvi rádió értesülése szerint pedig 85 személy eltűnéséről tudnak, akiknek kétharmada 11 és 13 év közötti gyerek. A történtek miatt öt személyt vettek őrizetbe.

Vlagyimir Putyin elnök, aki a nap folyamán felkereste a várost, szerdára országos gyászt rendelt el. Putyin, aki a kórházban meglátogatta a sérülteket, a felelősök megbüntetését ígérte, valamint igyekezett megnyugtatni a helyieket, hogy a hatóságok valós adatokat közöltek a tragédiával kapcsolatban, ellentétben az interneten megjelent, több száz halottról szóló állításokkal.

Azonban sem ő, sem Aman Tulejev kormányzó nem ment el megnyugtatni azt a Kemerovo központjában összegyűlt, mintegy 4 ezer tüntetőt, akik a tragédia feltárását és a felelősök megállapítását követelték. Sürgették a kormányzó és a város polgármesterének távozását.

A mintegy tízórás spontán tüntetésen kínos incidens játszódott le: Szergej Civiljov kormányzó-helyettes féltérdre ereszkedve volt kénytelen bocsánatot kérni a kemerovóiaktól, mert a "gyászban való PR-hajhászással" vádolt meg egy férfit, aki a szavába vágott. Kiderült, hogy az illető, Igor Vosztrikov, aki a nagy nyilvánosság előtt azt mondta neki, hogy "az emberekhez úgy viszonyulnak, mint az állatokhoz", a vasárnapi tűzvészben elvesztette a nővérét, a feleségét és három gyermekét.

Igor Polozinyenko, az üzletközpont tűzbiztonsági berendezését kezelő Szisztemnij Integrator cég őrizetbe vett vezetője a bíróságon kijelentette, hogy "valaki" negyedórával a tűz előtt manuálisan lekapcsolta a rendszert. Szavai szerint a berendezést utoljára március 20-án ellenőrizték.

Nagyezsda Szuggyenyok, a Zimnyaja Visnya üzletközpontnak a biztonsági előírások megsértésével vádolt vezetője az állította: biztos benne, hogy a tüzet "különböző nemzetiségű" kamaszok gyújtogatás okozta. Mint mondta, a fiatalok gyakran jártak a központban, ahol "huligán" módjára viselkedtek. Az állította továbbá, hogy az automatikus vészkijáratokat nem zárták be, feltételezése szerint azok meghibásodás miatt nem nyíltak ki.

A nap folyamán korábban az elnök részvételével megtartott válságtanácskozáson Alekszandr Basztrikin, az SZK igazgatója a katasztrófáról elmondta: az üzletközpont tűzjelző berendezése március 19. óta nem működött, és javítását elhanyagolták. A kézi riasztó üzemképes volt ugyan, de a létesítményt őrző szolgálat embere azt nem hozta működésbe. Beszámolója szerint a szakemberek úgy gondolják, hogy elsősorban rövidzárlat okozhatta a tüzet, de nem zárják ki a nyílt láng használatát sem.

Moszkvában kedd este hivatalosan a Kreml tőszomszédságában található Manézs téren, ellenzéki szervezésben pedig a Puskin téren tartottak megemlékezést. Szentpéterváron a Szenátus téren gyűltek össze több százan. Az "északi fővárosában" lejátszott Oroszország-Franciaország barátságos labdarúgó mérkőzés egyperces néma tiszteletadással kezdődött.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!