Kijev: a magyar parlament nem kért segítséget az orosz törvényhozástól az ukrajnai nemzetiségek ügyében

Külföld, 2019.12.04

A magyar parlament nem fordult semmilyen kéréssel az orosz félhez az ukrajnai nemzeti kisebbségek védelmét illetően - hangsúlyozta Katerina Zelenko ukrán külügyi szóvivő a tárca honlapján közzétett közleményében, reagálva az orosz Állami Duma elnökének kijelentésére.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke kedden azt állította, hogy a magyar Országgyűlés együttműködést ajánlott fel az ukrajnai kisebbségek védelmében az orosz Állami Dumának, és azzal a kéréssel fordult az orosz parlament alsóházához, hogy egyesítsék erőfeszítéseiket e téren, miután az ukrán törvényhozás elfogadta az oktatási és a nyelvtörvényt.

Zelenko közleményében tudatta: Ukrajna budapesti nagykövetsége a magyar félhez fordult, hogy ellenőrizze, valós-e, amit az orosz parlamenti elnök mondott.

"(Az ukrán nagykövetség) azt a választ kapta, hogy mivel a magyar Országgyűlés nem fogadott el semmilyen ilyen (tartalmú) nyilatkozatot, sem szóban, sem írásban nem adhattak ilyen információt a magyar-orosz parlamenti szintű megbeszélések során" - közölte az ukrán szóvivő.

Zelenko hangsúlyozta: Ukrajna és Magyarország partnerországok, amelyek képesek önállóan, párbeszéd és konzultációk útján megoldást találni minden kérdésre, beleértve azokat is, amelyeket eltérően közelítenek meg.

"Bízunk abban, hogy Magyarország, mint az EU- és a NATO tagja, támogat bennünket az orosz agresszióval való szembenállásban, nem lép szövetségre az agresszorral Ukrajnával szemben, és reagál majd ennek az információnak a megjelenésére is" - tette hozzá a szóvivő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!