Kijev: az életfogytiglant kerülte el halálával Motorola, a szakadár fegyveres

Külföld, 2016.10.17

Az elkerülhetetlen életfogytiglani börtönbüntetéstől menekült meg halálával a Motorola ragadványnéven elhíresült Arszen Pavlov donyecki szakadár fegyveres - jelentette ki hétfői kijevi sajtótájékoztatóján Andrij Liszenko, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője. Ukrán források közben kétségbe vonták, hogy valóban a hírhedt szakadár fegyveres lenne a gyilkosság áldozata, illetve Moszkvát is megemlítik a gyilkosság lehetséges felbujtói között.

A híradások szerint a férfival pokolgépes merénylet végzett vasárnap este donyecki házának liftjében.

"Motorola 2014 áprilisa óta aktívan részt vett harci cselekményekben, amelyekben embertelen kegyetlenségével és fosztogatásokkal tűnt ki. Számos háborús bűncselekmény terheli, köztük a fogságba ejtett, fegyvertelen Ihor Branovickij, a donyecki repülőtér védőjének, Ukrajna hősének meggyilkolása. Ily módon csak a halál menthette meg Pavlovot az őt fenyegető életfogytiglani szabadságvesztéstől. Szerencséje volt" - mondta el az ukrán védelmi tárca szóvivője.

Liszenko kiemelte, hogy Motorola - éppúgy, mint több más szakadár fegyveres - nem harc közben esett el, hanem távol a fronttól vált merénylet áldozatává. Cáfolta, hogy komoly, befolyásos tisztséget töltött volna be a törvénytelen szakadár fegyveres alakulatoknál, mert - mint mondta - azokat már jó ideje orosz katonatisztek irányítják.

"Alapvetően +PR-harcosként+ vált ismertté, kitüntetésekkel volt teleaggatva, ami feldühítette azokat a köznapi harcosokat, akiknek ez a háború szegénységen és nyomorúságon kívül semmit sem hozott" - hangoztatta a szóvivő.

Az oroszországi Komiföldről érkezett, és a donyecki szakadárokhoz zsoldosként beállt Motorola gyakran szerepelt a YouTube internetes videomegosztó portálon, innen vált széles körben ismertté.

Alexander Hug, az EBESZ ukrajnai missziójának helyettes vezetője azt közölte, hogy szervezete egyelőre nem tudja megerősíteni Pavlov halálát.

Vaszil Vovk tábornok, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) nyomozó főosztályának volt vezetője szintén kétségének adott hangot afelől, hogy valóban Motorola a gyilkosság áldozata. A férfi szerinte valahol Oroszországban rejtőzködik, vélhetően a Bajkál-tó környékén. "A Moszkva által védett embereket általában ott rejtik el" - jegyezte meg.

Mikola Malomuzs, az ukrán fegyveres erők tábornoka két lehetséges forgatókönyvet vázolt fel. Szerinte vagy a szakadárok közötti belső leszámolás történt, s nem kizárt, hogy Moszkva felhatalmazásával, Motorolának ugyanis voltak belső ellenségei, és korábban már több merényletkísérlet célpontja volt. Másrészről azt sem zárta ki, hogy Kijev-barát aktivisták vagy az ukrán titkosszolgálat végzett vele, ez utóbbit viszont kevésbé nevezte valószínűnek, mondván, hogy erre utaló bizonyítékok egyelőre nem kerültek napvilágra.

Egyes hírforrások szerint egy bizonyos neonáci csoport, a "Mizantróp Különítmény" jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. A csoportról kevés információ lelhető fel, a közösségi portálok közül a VKontaktye orosz oldalon volt egy ilyen nevű szerezet, amelynek oldala rövid időn belül, még 2014-ben eltűnt. Ugyanebben az évben tett a csoportról említést, a Vesztnyik Kavkaza orosz hírportál, amely kevéssé vagy teljesen ismeretlen szervezetként jellemzi. Közvetve az ukrán radikális Jobboldali Szektorral (PSZ) hozta a cikk szerzője kapcsolatba.

A PSZ ugyanakkor közleményben cáfolta, hogy bármi köze lenne a szakadár fegyveres halálához.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!