Kína javára végzett kémtevékenyég gyanújával emeltek vádat két brit állampolgár ellen

Külföld, 2024.04.22

Kína javára végzett kémtevékenyég gyanújával emeltek vádat hétfőn két brit állampolgár ellen.

A Scotland Yard tájékoztatása szerint - amely az államtitkok védelméről intézkedő, 1911-ben kelt törvény jogi meghatározásának szövegét idézi - a 32 éves Christopher Berry és a 29 esztendős Christopher Cash az utóbbi néhány évben államérdekeket sértő módon gyűjtött és adott tovább olyan információkat vagy dokumentumokat, amelyek hasznosnak bizonyulhatnak egy ellenséges felhasználó számára.

A beszámoló úgy fogalmaz, hogy a két gyanúsított tevékenységének kedvezményezettje "egy külföldi állam, név szerint Kína volt".

A tájékoztatás szerint a vizsgálatot a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága folytatta az ügyben.

Dominic Murphy, a terrorellenes ügyosztály parancsnoka a hétfői beszámolóhoz fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a vádemelésről szóló döntés "nagyon súlyos vádakkal kapcsolatos, rendkívül összetett vizsgálat" eredményeként született.

A két vádlott pénteken áll a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága elé.

A londoni alsóház hírszerzési és biztonsági bizottsága már tavaly összeállított átfogó helyzetértékelésében megállapította, hogy a kínai hírszerzés "kiterjedt és agresszív érdeklődést" tanúsít Nagy-Britannia és a külföldi brit érdekeltségek iránt, és "válogatás nélkül gyűjti" a titkosított és szabadon hozzáférhető információkat.

A 222 oldalas szakbizottsági jelentés szerint Nagy-Britannia nemzetbiztonságára ez a globális kiterjedésű kínai törekvés jelenti a legnagyobb fenyegetést.

A brit külügyminisztérium a minap bejelentette azt is, hogy bekérette Kína londoni nagykövetségének ügyvivőjét, akivel ismertették a brit kormány "határozottan megfogalmazott" elítélő nyilatkozatát az állami kötődésű kínai szervezetek és személyek által a brit demokratikus intézmények és parlamenti képviselők ellen folytatott rossz szándékú kibertevékenység miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!