Kínai külügy: Kína visszautasítja az amerikai és brit kormány kiberbiztonsági vádjait

Külföld, 2024.03.26

Peking felszólította az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hogy hagyjanak fel "a kiberbiztonság átpolitizálásával, Kína rágalmazásával és bemocskolásával", melyet politikai manőverezésnek nevezett a két másik ország Kínával szembeni, kiberbiztonságot érintő vádjaival kapcsolatban.

"Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság részéről puszta politikai manőverezés a Kínának tulajdonított állítólagos kibertámadások felhánytorgatása, valamint a kínai személyek és szervezetek szankcionálása" - mondta Lin Csien kínai külügyminisztériumi szóvivő kedden sajtótájékoztatón. Hozzátette: Peking "határozottan elégedetlen ezzel, teljes mértékben ellenzi ezt és az országgal szembeni egyoldalú szankciók bevezetését is".

"Korábban Kína technikai jellegű pontosításokat és válaszokat adott a brit fél által benyújtott APT31-es információkra. Ebből egyértelműen kiderül, hogy a brit fél által benyújtott bizonyítékok elégtelenek, és a vonatkozó következtetésekből hiányzik a szakmaiság" - jelentette ki Lin, majd hozzátette, hogy a brit kormány azóta sem reagált erre bővebben.

Az amerikai és brit hatóságok korábban az Advanced Persistent Threat Group 31, röviden az APT31 becenevet adták a hackercsoportnak, amely szerintük a kínai állambiztonsági minisztérium egyik szerve.

Amerikai és brit tisztviselők hétfőn megvádolták Kínát, hogy kibertevékenységet folytat a brit demokratikus intézmények és parlamenti képviselők ellen egy nagyszabású kémkedési kampány részeként.

Kedden az új-zélandi kormány is aggodalmát fejezte ki a kínai kormánynak az új-zélandi parlament ellen 2021-ben végrehajtott kibertámadásban való feltételezett részvételével kapcsolatban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!