Kínai külügyi szóvivő: Tajvannak nincs joga képviselethez az ENSZ-ben

Külföld, 2023.09.05

Pap Fruzsina, az MTI tudósítója jelenti:<br />&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Peking, 2023. szeptember 5., kedd (MTI) -&nbsp;&nbsp;Tajvan Kína része, és nincs sem oka, sem joga képviseltetni magát az ENSZ-ben vagy más, államiságot igénylő nemzetközi szervezetben - jelentette ki kedden Pekingben Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Arra reagált, hogy tajvani tisztségviselők az ENSZ New York-i székházában egy sajtótájékoztatójukon kijelentették, hogy Peking tévesen értelmezi a világszervezet közgyűlésének azon határozatát, amely Kína ENSZ-beli képviseletére vonatkozik, ezért Tajpej arra kéri diplomáciai szövetségeseit, hogy közös levélben kérjék António Guterres főtitkártól a határozat értelmezését.

"A tajvani Demokratikus Progresszív Párt (DPP) tisztségviselői elferdítették az ENSZ Közgyűlésének 2758. számú határozatát, nyíltan megkérdőjelezve a nemzetközileg elismert "egy Kína" elvet, és hazugságokat terjesztenek Tajvan függetlensége érdekében. Ezek rendkívül veszélyes szeparatista provokációk" - emelte ki Mao Ning.

Megjegyezte, hogy az említett, az ENSZ-közgyűlés 26. ülésszakán, 1971. október 25-én elsöprő többséggel elfogadott határozat "a Kínai Népköztársaság kormányának képviselőit Kína egyetlen legitim képviselőjeként ismeri el az ENSZ-ben".

Kijelentette: semmis az Egyesült Államok és néhány más ország által előterjesztett javaslat az úgynevezett kettős képviseletre, amely arra irányul, hogy Tajvan továbbra is helyet foglalhasson az ENSZ-ben.

"Az ENSZ Közgyűlésének 2758-as határozata egyszer és mindenkorra, politikailag, jogilag és eljárási szempontból is megoldotta egész Kína, beleértve Tajvan képviseletének kérdését az ENSZ-ben. Világossá tette, hogy Kínának csak egy képviselői helye van. Tajvan tartománynak a nemzetközi szervezetek tevékenységében való részvételével kapcsolatos minden kérdést az egy Kína elv keretében kell kezelni" - szögezte le a szóvivő.

Hangsúlyozta, hogy a tajvani kérdés tisztán Kína belügye, és a DPP vezetői nem fognak tudni nemzetközi kérdést csinálni belőle "külső segítséggel sem".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!