Kínai szóvivő: a Tajvan melletti hadgyakorlat a szeparatisták "arroganciája" ellen irányul

Külföld, 2023.09.27

Kína Tajvanhoz közeli hadgyakorlatainak célja a szeparatista erők "arronganciája" elleni küzdelem - közölte szerdán a kínai kormány, miután Tajpej az elmúlt hetekben megnövekedett kínai katonai tevékenységről számolt be.

Tajvan ebben a hónapban jelezte, hogy több tucat kínai vadászgépet, drónt, bombázót és más repülőgépet, hadihajókat és Santung kínai repülőgép-hordozót észlelt a közelben.

"A kínai katonai tevékenységek gyakoribbá válása megnövelte annak kockázatát, hogy az események kicsúsznak a kezünkből, és véletlen összecsapást idéznek elő" - mondta a sziget védelmi minisztere szombaton.

Csu Feng-lien, a pekingi tajvani ügyek hivatalának szóvivője a kínai hadgyakorlatok számának növekedéséről és Tajvan megnövekedett kockázat miatti aggodalmairól tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Népi Felszabadító Hadsereg "sorozatos" gyakorlatokat hajtott végre.

"A cél a tajvani szeparatista erők arroganciája és függetlenségi törekvéseik elleni határozott fellépés" - mondta Csu.

"Szüntelen Tajvan függetlenségi provokációja, és a Népi Felszabadító Hadsereg akciói a nemzeti szuverenitás és a területi integritás védelmében mindig folyamatosak" - mondta.

"Remélem, hogy a tajvani honfitársak többsége világosan különbséget tesz majd jó és rossz között, határozottan elutasítja Tajvan függetlenségét, és velünk együtt dolgozik majd a béke és stabilitás fenntartásán a Tajvani-szorosban" - tette hozzá.

A tajvani védelmi minisztérium szerdán újabb kínai katonai mozgásokról számolt be, közölve, hogy az elmúlt 24 órában 16 kínai repülőgépet észleltek és reagáltak is rá, amikor azok beléptek a sziget légvédelmi azonosító zónájába.

Tizenkét repülőgép átlépte a Tajvani-szoros középvonalát, amely eddig nem hivatalos határként szolgált, bár Kína tavaly augusztusban elkezdte rendszeresen átlépni.

Csütörtökön Tajvan a Kína elleni védekezés megerősítésére irányuló tervei részeként a nyolc saját gyártású tengeralattjárói közül az elsőt fogja vízre bocsátani.

Kína továbbra is saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetet, és a pekingi vezetés rendszeresen hangot ad annak a szándékának, hogy szükség esetén erővel fog gondoskodni az újraegyesítésről.

Tajvan demokratikusan megválasztott kormánya szerint csak a sziget népe dönthet a jövőjéről, és többször is tárgyalásokat ajánlott Kínának, amit Peking elutasított.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!