Kissé gyorsult a brit gazdaság növekedési üteme a második negyedévben

Külföld, 2017.07.26

Kissé gyorsult a brit gazdaság növekedési üteme az idei második negyedévben, elsősorban a szolgáltatási szektor aktivitásának élénkülése miatt.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett előzetes becslése szerint a hazai össztermék (GDP) a júniussal zárult három hónapban átlagosan 0,3 százalékkal nőtt negyedéves összevetésben. Az első negyedévben a végleges adatok alapján 0,2 százalékos GDP-bővülést mértek.

A brit gazdaság teljesítményének 80 százalékát adó szolgáltatási szektor bruttó kibocsátása 0,5 százalékkal nőtt a második negyedévben az első negyedévi 0,1 százalékos növekedés után.

A második negyedévi GDP-növekedésről szerdán kiadott előzetes becslés - amely a teljes brit gazdaság aktivitási mérőszámainak 45 százalékára épül, és később módosulhat - megfelelt az elemzői konszenzusnak. A Bank of England - a brit jegybank - azonban ennél valamivel gyorsabb, 0,4 százalékos növekedést várt a második negyedévre.

Londoni elemzői vélemények szerint a Bank of England a közeljövőben nem emeli alapkamatát a 0,25 százalékos történelmi mélypontról, tekintettel arra, hogy a brit gazdaság az idén eddig általánosságban is jóval gyengébben teljesített, mint tavaly.

A tavalyi negyedik negyedévben még 0,7 százalékos növekedést mértek a brit gazdaságban negyedéves összehasonlításban.

A brit gazdaság további várható teljesítményéről egyre borúlátóbb előrejelzések jelennek meg.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) e hét elején ismertetett, frissített globális prognózisában közölte, hogy 2017 egészére a brit hazai össztermék 1,7 százalékos növekedésével számol. A pénzügyi szervezet 2018-ra további lassulást vár: új előrejelzése szerint a brit gazdaság teljesítménye jövőre 1,5 százalékkal bővül.

A jövő évi előrejelzést az IMF változatlanul hagyta, 2017-re szóló brit növekedési becslését azonban 0,3 százalékponttal rontotta áprilisban összeállított előző világgazdasági prognózisához képest, az a jelentés ugyanis még 2 százalékos idei egész éves idei növekedést valószínűsített a brit gazdaságban.

A valutaalap a vártnál gyengébb idei első negyedévi makrogazdasági aktivitással indokolta brit növekedési prognózisának rontását.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő Londonban bemutatott minapi átfogó szektorelemzése szerint a brit gazdaság több ágazatát súlyosan érintené, ha a brit EU-tagság megszűnéséig London nem tudna átfogó megállapodásra jutni az Európai Unióval a további kapcsolatrendszerről.

A Moody's szerint ebben az esetben nem lehet kizárni a recesszió lehetőségét sem.

A recesszió kockázataira más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőközpont, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) minapi helyzetértékelésében közölte: megítélése szerint a brit gazdaság növekedési üteme a következő hónapokban meredek ívben tovább lassul, és csak az erőteljes külkereskedelem miatt lesz elkerülhető a recesszió.

Egy másik nagy londoni gazdasági elemzőház, a Capital Economics a második negyedévi előzetes GDP-becslés szerdai ismertetése utáni gyorselemzésében közölte: a jelenlegi lanyha növekedési környezetben azzal számol, hogy a Bank of England a jövő év második negyedéig nem módosítja alapkamatát.

A Bank of England tavaly augusztus óta 0,25 százalékos történelmi mélyponton tartja irányadó kamatát, bár a múlt havi kamatdöntő ülésen a monetáris tanács nyolc tagja közül hárman 0,25 százalékpontos kamatemelésre voksoltak, komoly meglepetést keltve az elemzők és a piaci szereplők körében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!