Kiutasítottak Németországból két orosz diplomatát

Külföld, 2019.12.04

A német külügyminisztérium kiutasított Németországból két orosz diplomatát egy berlini csecsen emigráns meggyilkolásával összefüggésben.

A tárca szerdai közleménye szerint a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi nemzetközi szerződés alapján azonnali hatállyal nemkívánatos személynek minősítik a berlini orosz nagykövetség két munkatársát.

Az intézkedés válasz arra, hogy Moszkva a német fél többszöri, nyomatékos és magas szinten előterjesztett kérésének ellenére sem hajlandó közreműködni a Berlinben augusztus 23-án elkövetett gyilkosság feltárásában.

Erre a közreműködésre azért is nagy szükség lenne, mert az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes német szövetségi legfőbb ügyészség kedden magához vonta az ügyet, arra hivatkozva, hogy a nyomozás során feltártak arra utaló jeleket, hogy a gyilkosságot orosz állami szervek vagy az Oroszországi Föderációhoz tartozó Csecsen Köztársaság szerveinek megbízásából követték el - áll a közleményben.

A közleményben Tornike K. néven azonosított áldozat a német sajtóban eddig megjelent információk szerint csecsen nemzetiségű és georgiai állampolgárságú volt. Az 1999-ben kezdődött második csecsen háborúban a szeparatisták oldalán harcolt. Hazájából 2005-ben Georgiába, 2016-ban Németországba menekült

Menedékjogi kérelmét elutasították, a hatósági döntést megtámadta a bíróságon, az eljárás haláláig nem kezdődött el. A német hatóságok 2017-ben közveszélyes iszlamistaként sorolták be. Az idén ezt a minősítést megváltoztatták, a 40 éves férfit a szélsőséges iszlamizmussal kapcsolatba hozható, úgynevezett releváns személyek közé sorolták át.

Tornike K. olyan mecsetekbe járt, amelyeket kaukázusi származású iszlamisták is látogatnak. Augusztus 23-án is éppen imára ment, amikor Berlin Moabit nevű negyedében egy parkban hátulról, két lövéssel kivégezték.

Feltételezett támadója kerékpárral közelítette meg, Glock 26 típusú, 9 milliméteres fegyvert használt hangtompítóval. A merénylet után a Spree folyó partján átöltözött, fegyverét, kerékpárját és parókáját a folyóba hajította, majd távozott. A közelben fogták el, elegáns ruhát viselt, és egy elektromos rollerrel akarta elhagyni a környéket.

A feltételezett elkövető orosz állampolgárságú, július végén kapott a schengeni övezet egészére érvényes vízumot a moszkvai német nagykövetségen. Az orosz fővárosból Párizsba utazott, majd onnan Berlinbe. A merénylet előtt néhány nappal érkezett meg a német fővárosba, és valószínűleg áldozatának megfigyelésével foglalkozott. Előzetes letartóztatásban van, vallomást nem tett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!