Kivonultak az ultraortodoxok egy rendkívüli kormánykoalíciós megbeszélésről Izraelben

Külföld, 2017.06.30

Kivonultak az izraeli kormánykoalíciós pártok közé tartozó ultraortodoxok a zsidó vallás felvételéről készülő törvény elnapolásáról tartott rendkívüli megbeszélésről, amelyet Benjámin Netanjahu miniszterelnök az AIPAC, az ultraortodox betérési monopóliumot elutasító, amerikai Izrael-barát lobbiszervezet követelésére hívott össze - jelentette az izraeli média pénteken. Netanjahu lapértesülés szerint attól tart, hogy elveszíti kormányát, ha nem támogatja az ultraortodoxok követeléseit.

Az ügy előzménye, hogy vasárnap az izraeli kormány az ultraortodox vallásos pártok nyomására befagyasztotta korábbi tervét, hogy az amerikai vallási reformirányzatok követelésére koedukált imádkozószakaszt hozzon létre a jeruzsálemi Siratófalnál, és a kneszet plénuma megszavazta a betérési törvényt, amely szerint csakis az ortodox rabbinátus intézheti a zsidó vallás felvételének ügyeit Izraelben.

A határozat szemben állt az amerikai zsidók körében jelentős többséget élvező reform- és konzervatív mozgalmaknak tett izraeli ígéretekkel, de Benjámin Netanjahu miniszterelnök a kormánykoalíciójában részt vevő ultraortodox pártok követelésére mégis a visszalépés mellett döntött.

A lépés nyomán csütörtökön Izraelbe látogattak az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Bizottság (AIPAC), a legnagyobb és legbefolyásosabb Izrael-barát lobbiszervezet legfőbb vezetői, és megbeszélést folytattak az izraeli miniszterelnökkel. A The Jerusalem Post című angol nyelvű újság honlapja a találkozóról pénteken azt írta, hogy Netanjahu érvelése szerint az ultraortodoxok választás elé állították: vagy támogatja követeléseiket, vagy elveszíti kormányát.

Az amerikai küldöttség viszont éles szavakkal illette a lépést, és azt jósolta, hogy tovább fog romlani Izrael és a nagyvilágban élő zsidó diaszpórák kapcsolata, ha elfogadják az ultraortodoxoknak vallási monopóliumot biztosító rendelkezéseiket. Hasonlóan nyilatkoztak a zsidó diaszpóra ügyeit intéző Zsidó Ügynökség ezen a héten Jeruzsálemben ülésező vezetői is. A szervezet kormányzótanácsának egyik tagja szerint ha életbe lép az új izraeli törvény, akkor Izrael úgy fog határozni, hogy "a saját unokáink nem lesznek zsidók".

A bírálatok miatt Netanjahu péntek reggelre rendkívüli ülést hívott össze a kormánykoalícióban részt vevő pártok vezetői számára, és azt akarta elérni, hogy napolják el fél évre a Siratófal koedukált imádkozórészének és a zsidó betérési törvénynek az ügyét, és hívjanak össze egy bizottságot a kérdés alaposabb megtárgyalására a diaszpórában élő zsidók igényeinek figyelembe vételével.

A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint azonban a megbeszélésen heves vitába keveredtek az ultraortodox vezetők a kormányfővel, majd távoztak. Az ajtót Arije Deri, a keleti vallásos zsidókat tömörítő Sasz párt vezetője, és Móse Gafni az európai, askenázi ultraortodoxok Egységes Tórapártjának politikusa csapta be maga után.

Péntek délután az ultraortodox pártok megváltoztatták korábbi álláspontjukat, és elfogadták Benjámin Netanjahu javaslatát a kérdés fél éves elnapolásáról és a vitás pontokban javaslatot benyújtó bizottság felállításáról.

A Háárec című újság honlapjának értesülése szerint az amerikai zsidók több képviselője kijelentette a vasárnapi kormányülést követően, hogy újraértékelik kapcsolatukat az izraeli kormánnyal és Izraelbe küldött adományaik megszüntetését is fontolgatják. A nem ultraortodox irányzatok ma már az amerikai zsidók többségét képviselik, és elidegenítésük súlyos politikai, gazdasági és diplomáciai károkat okozhat Izraelnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!