Kohl halála - Az uniós intézmények vezetői, Merkel, Macron és Bill Clinton mond beszédet Kohl búcsúztatásán

Külföld, 2017.06.21

Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Donald Tusk, az Európai tanács elnöke, valamint Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia államfő és Bill Clinton volt amerikai elnök mond majd beszédet Helmut Kohl néhai német kancellár búcsúztatásán július 1-jén az EP strasbourgi székházában - jelentették be szerdán Berlinben.

Helmut Kohlt úgynevezett európai gyászszertartás keretében búcsúztatják Strasbourgban, az EP üléstermében. A rendezvény a jelenlegi tervek szerint délelőtt 11 órakor kezdődik és nagyjából 13 óráig tart. A néhai kancellár koporsóját egy európai uniós zászló takarja majd - ismertette a kormányszóvivői tájékoztatón Johannes Dimroth, a belügyminisztérium szóvivője.

Az európai gyászszertartás után a koporsót a szövetségi rendőrség egy helikopterével Ludwigshafenbe - Helmut Kohl szülővárosába, lakóhelyére - szállítják, az uniós zászlót pedig német lobogóra cserélik. A helikopter azon a Ludwigshafen közelében fekvő leszállópályán landol, amelyet Helmut Kohl kancellárként használt.

A koporsót Ludwigshafenből Speyerbe szállítják, a katolikus székesegyházba, ahol késő délután halotti misét mutatnak be a néhai kormányfő tiszteletére. Ezután a dóm előtti téren katonai búcsúceremóniát tart a Bundeswehr - a német hadsereg - díszegysége, végül, ugyancsak Speyerben végső nyugalomra helyezik Helmut Kohlt - mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy terveket még nem véglegesítették

Sajtóértesülések szerint tervezik, hogy a koporsót Ludwighafenből hajóval, a Rajna folyón szállítják Speyerbe, de még nem tudni, hogy miként valósítható meg az elképzelés. Szintén német sajtóértesülés szerint Helmut Kohlt szűk családi és baráti körben helyezik végső nyugalomra Speyerben. A helyszínválasztás azt is jelenti, hogy a néhai kancellárt nem a ludwigshafeni családi sírban, első felesége, Hannelore mellett temetik el.

A Der Spiegel című német hírmagazin szerdai értesülése szerint Helmut Kohl özvegye, Maike Kohl-Richter eredetileg úgy tervezte, hogy a strasbourgi búcsúztatáson egyetlen német politikus sem mond gyászbeszédet. Kizárólag külföldi politikusok szólaltak volna meg. Maike Kohl-Richter azután tett le a tervről, hogy bizalmasai figyelmeztették, "botrány" lehet belőle - írta hírportálján a Der Spiegel.

Az Angela Merkel részvételére vonatkozó kérdésekre Steffen Seibert kormányszóvivő a tájékoztatón azt mondta, nem tud felvilágosítással szolgálni az elhunyt özvegye és a különböző német intézmények, illetve az uniós intézmények közötti egyeztetésekről.

Arra a kérdésre, sajnálja-e a német kormány, hogy Helmut Kohlt - sajtóértesülés szerint saját akaratának megfelelően - nem német állami tiszteletadással búcsúztatják, Steffen Seibert kiemelte: Berlin számára az a fontos, hogy méltó búcsút vegyenek a néhai kancellártól, az európai szintű gyászszertartás pedig megfelel ennek az igénynek.

Hozzátette: igaz, hogy még soha nem tartottak európai gyászszertartást, de "Helmut Kohl halálával Európa díszpolgára távozott közülünk", ezért kellőképpen méltó a búcsúztatásához választott forma.

A Der Spiegel arról is írt, hogy a berlini kancellári hivatalban elkezdődött a tervező munka egy szövetségi állami alapítvány létrehozásával kapcsolatban, amely Helmut Kohl politikai, közéleti hagyatékát gondozná. Erről Steffen Seibert azt mondta, a kormány üdvözli a Helmut Kohl nevét viselő alapítvány gondolatát, és tiszteletben tartja a szövetségi parlament (Bundestag) törvénykezdeményezési jogát. Hozzátette, hogy működnek már hasonló intézmények, köztük a 2015-ben elhunyt kancellár, Helmut Schmidt hagyatékát gondozó közalapítvány.

Helmut Kohlt péntek reggel, ludwigshafeni otthonában, 87 éves korában, hosszú betegség után érte a halál. Tizenhat éven keresztül - 1982-től 1998-ig - volt Németország kancellárja, a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) pedig huszonöt évig - 1973-tól 1998-ig - vezette. Mindkettő rekord a második világháború utáni német történelemben, de a halála után megjelent méltatások szerint mégsem ez a legfőbb érdeme, hanem a német egység helyreállításában és az uniós integráció előmozdításában végzett munkája.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!