Kohl halála - Lengyel politikusok a lengyel-német megbékélés atyjaként méltatták Kohlt

Külföld, 2017.06.16

Lengyel kormány- és ellenzéki politikusok egyaránt Németország egyesítése és a lengyel-német megbékélés atyjaként emlékeztek meg a pénteken elhunyt Helmut Kohlt volt német kancellárról.

"Távozott Helmut Kohl, (...) Németország egyesítésének atyja. Nyugodjék békében" - reagált a halálhírre Twitter-bejegyzésében Andrzej Duda államfő.

Krzysztof Szczerski, az államfő kabinetfőnöke és külügyi államtitkára a PAP hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: Lengyelországban úgy emlékeznek majd Kohlra, mint aki Németország egyesítése után a lengyel-német kapcsolatok rendezésének is atyja volt. Emlékeztetett arra, hogy a néhai német kancellár védnöke volt a közös országhatárról szóló, 1990-es megállapodásnak, majd 1991-ben aláírta a két ország közötti alapszerződést.

Beata Szydlo miniszterelnök Twitter-bejegyzésében kiemelkedő személyiségnek, államférfinak, különleges idők nagy politikusának nevezte Kohlt.

Witold Waszczykowski külügyminiszter a tárca honlapján közzétett részvétnyilvánításban kiemelte Kohlnak Európa egyesítésében betöltött szerepét is.

Lech Walesa, a rendszerváltás utáni első szabadon választott lengyel államfő, a Szolidaritás mozgalom egyik alapítója a TVN24 kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta: jól értették egymást Kohllal.

"Ami Európa koncepcióját, az európai egység építését illeti, teljes volt köztünk az egyetértés" - jelentette ki Walesa.

Grzegorz Schetyna, a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform elnöke Twitter-bejegyzésében azt írta: az elhunyt politikus "egyesítette Németországot, összefogta Európát". Felidézte az első nem kommunista lengyel miniszterelnök, Tadeusz Mazowiecki alakját is, akivel együtt Kohl "a 20. század fontos történelmét alakította".

Kohl és Mazowiecki német, illetve lengyel kormányfőként 1989 novemberében a dél-lengyelországi Krzyzowában találkozott. Ez a találkozó a második világháború és a kommunizmus utáni lengyel-német megbékélés mérföldköve lett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!