Koreai-félsziget - Fehér Ház: az amerikai elnök változatlanul készül a csúcstalálkozóra

Külföld, 2018.05.22

Donald Trump amerikai elnök változatlanul készül a csúcstalálkozóra Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel - jelentette ki Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője kedden Washingtonban.

A szóvivőnő a szokásos napi sajtótájékoztatón - amelyre nem sokkal Donald Trump és Mun Dzse In dél-koreai elnök közös tájékoztatója után került sor - újságírói kérdésre válaszolva erősítette meg, hogy az amerikai kormányzat nem mondott le a csúcstalálkozóról. Arra a kérdésre, hogy a Fehér Ház mennyire ad hitelt annak a dél-koreai tisztségviselőnek, aki szerint 99 százalékos valószínűséggel nem lesz csúcstalálkozó, Huckabee Sanders úgy válaszolt: "mi továbbra is folytatjuk az előkészületeket, és ha a másik fél találkozni akar velünk, mi természetesen készen állunk majd". A szóvivőnő - Donald Trump elnökhöz hasonlóan - hangsúlyozta, hogy amennyiben Phenjan beleegyezik a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésébe, akkor Észak-Korea "fényes jövő előtt állhat".

Az amerikai kommentátorok mind Trump és Mun elnökök rövid tájékoztatója, mind Sarah Huckabee Sanders sajtóértekezlete után felidézték a dél-koreai kormány szóvivőjének közlését, miszerint a két Korea közötti magas rangú találkozók valószínűleg június 25-e, a közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat befejezése után - fognak folytatódni. Egyúttal felidézik John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó vasárnapi, és Mike Pence alelnök hétfő esti televíziós nyilatkozatait, melyben mindketten megfenyegették Észak-Koreát. Pence hétfő este a Fox televíziónak adott interjújában úgy fogalmazott: ha Phenjan nem köt megállapodást Washingtonnal, akkor "Líbia sorsára juthat". A riporter kérdésére, miszerint ez fenyegetés lenne-e, az alelnök azt válaszolta: így is lehet értelmezni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!