Körözést adott ki egy Kanadában élő volt ukrán SS-önkéntes ellen az orosz belügyminisztérium

Külföld, 2023.10.26

Körözést adott ki Yaroslav Hunka 98 éves kanadai állampolgár, a Waffen-SS Galícia ukrán hadosztályának veteránja ellen csütörtökön az orosz belügyminisztérium.

A tárca nem közölte, hogy Hunkát milyen cikkely alapján körözik, de korábban az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) büntetőeljárást indított ellene "az Ukrán SZSZK területén a Nagy Honvédő Háború idején a polgári lakosság ellen elkövetett népirtás miatt" (az orosz büntetőtörvénykönyv 357. cikke alapján).

Az SZK szerint Hunka a Waffen-SS-hadosztály tagjaként "gyilkosságokat követett el", és "súlyos egészségkárosodást okozott" a megszállt ukrajnai Lviv megye lakosainak. A nyomozás szerint a Waffen-SS Galícia katonái 1944. február 23. és 28. között a Lemberg megyei Huta Penjatyszka területén legkevesebb 500 szovjet állampolgárt öltek meg. Az SZK az ügy további részleteinek feltárása érdekében Kanada, Lengyelország és Fehéroroszország segítségét kérte.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter október 18-án felkérte a bűnüldöző szerveket, hogy kezdeményezzék Hunka Oroszországnak való kiadatását.

Anthony Rota házelnök a kanadai parlament alsóházának szeptember 22-i ülésén, az Ottawába látogató Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelenlétében tapsot kért Hunkának, akit "az oroszok elleni harc veteránjaként" mutatott be. Később kiderült, hogy a férfi a Waffen-SS Galícia hadosztályában szolgált. Rota azt állította, hogy nem tudott a férfi múltjáról és lemondott tisztségéről. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök bocsánatot kért az eset miatt.

Oleg Sztyepanov ottawai orosz nagykövet elégtelennek minősítette Trudeau bocsánatkérését, és úgy vélekedett, hogy az orosz-kanadai geopolitikai nézeteltérések ellenére a kanadai kormánynak és a parlamentnek mások mellett kötelessége lett volna bocsánatot kérnie minden orosztól és a kanadai orosz közösségtől is a "szégyenletes incidens miatt, amelyet az egész világ végignézett".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!