Koszacsov: Oroszország leállíthatja a lengyel emlékhelyek gondozását

Külföld, 2017.07.26

Válaszul a lengyelországi szovjet katonai emlékművek lebontásáról rendelkező törvényre, Oroszország leállíthatja a területén található lengyel kegyeleti helyszínek gondozásával kapcsolatos kötelezettségeinek végrehajtását - jelentette ki Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke szerdán Moszkvában újságíróknak.

Koszacsov szerint ez abban az esetben történik majd meg, ha három hónap múlva törvényerőre emelkedik a szovjet emlékművek lebontására vonatkozó jogszabály és ha a lengyelek nem térnek vissza az emlékhelyek gondozására vonatkozó, 1992-ben és 1994-ben megkötött egyezmények korábbi értelmezéséhez. Felhívta a figyelmet arra, hogy az egyik kegyeleti helyszín Lech Kaczynski lengyel elnök szmolenszki légi balesetének helye, ahol a lengyel fél a saját elképzelései szerint szándékozik emlékművet állítani.

"Ebben a kérdésben távolról sincs még döntés" - mondta.

Hozzátette, hogy Moszkva "elfogadhatatlannak" tartja a kegyeleti helyszínek kölcsönös gondozásáról megkötött egyezmények új keletű lengyel értelmezését. Koszacsov elmondása szerint Varsó, amelynek álláspontja korábban egybeesett az orosszal, 2014-ben közölte, hogy felfogása szerint a két évtizeddel korábban megkötött megállapodások kizárólag a hadisírokra vonatkoznak.

Az orosz parlament felsőháza kedden felkérte Vlagyimir Putyin elnököt, hogy korlátozza a kétoldalú együttműködést Varsóval, miután a lengyel törvényhozás alsóháza a múlt hónapban elfogadta a kommunizmus és más totalitárius rendszerek nézeteinek terjesztését tiltó törvény módosítását. A jogszabály elrendeli a szovjet korszakban emelt emlékművek lebontását, beleértve a Vörös Hadsereg tiszteletére emelt emlékműveket is.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden közölte, hogy Putyin még nem döntött az ügyben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!