Kreml: erőszakos államcsíny történt tíz éve Ukrajnában

Külföld, 2023.11.21

Külföldről finanszírozott, erőszakos államcsíny volt a kijevi Euromajdan - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak kedden, az ukrajnai hatalomátvételhez vezető tüntetések kezdetének tizedik évfordulóján.

"Majdannak hívjuk, valójában azonban puccs volt, egy külföldről szponzorált, erőszakos államcsíny. A dolgokat a nevükön kell nevezni" - hangoztatta.

A szóvivő szerint már külföldön is elismerték közvetlenül és közvetve, hogy a Majdant kívülről támogatták anyagilag, és ez "senki számára nem titok".

"Számunkra a legfontosabb, hogy elérjük céljainkat, és ennek megfelelően folytatjuk különleges hadműveletünket" - mondta Peszkov.

Mikola Azarov Oroszországba emigrált volt ukrán miniszterelnök a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt állította, hogy a 2013-2014-es ukrajnai tömegtüntetéseket az Egyesült Államok szervezte meg Oroszország meggyengítése érdekében.

"Az amerikaiak fő stratégiai feladatuk mellett államcsínyt terveztek, egyáltalán nem érdekelte őket Ukrajna. Őket az a feladat érdekelte, hogy Oroszországot maximálisan meggyengítsék. És íme, az államcsíny óta eltelt tíz év azt mutatja, hogy ezt a feladatot következetesen elvégezték" - mondta Azarov.

"Kemény terror vette kezdetét (a fordulat után), amely több éven át tartott, és ahhoz vezetett, hogy Ukrajnából zombiország lett" - mondta a volt politikus.

"Ezek nem spontán események voltak, az előkészítésük több mint egy éven át tartott. A Nyugat civilszervezeteken keresztül előzetesen kinevelt egy ukrán politikuscsoportot, amely a nacionalizmus felélesztésével és az oroszellenes érzelmek felszításával foglalkozott. A neonácik fegyveres különítményeket készítettek elő, az agitátorok populista jelszavakkal csábították az embereket" - állította keddi Telegram-bejegyzésében Leonyid Paszecsnyik, az Ukrajnától Oroszországhoz csatolt "Luhanszki Népköztársaság" vezetője.

Peszecsnyik szerint a tíz évvel ezelőtt kezdődött "nyugatbarát puccs" sok tekintetben megváltoztatta a történelem menetét, és katasztrófába sodorta Ukrajnát. A józan ukránok párbeszédre való felhívásai nem jártak eredménnyel, és senki sem hallgatott Oroszországra, amely többször is figyelmeztetett, hogy ez az út Ukrajna összeomlásához vezet.

Tíz évvel ezelőtt, 2013. november 21-én Kijev főterét, a Majdan Nezalezsnosztyit (a Függetlenség terét) elfoglalták az európai integráció hívei, miután az ukrán kormány bejelentette: felfüggeszti az EU-val kötendő társulási megállapodás aláírását. Később az Euromajdanként emlegetett tér rendfenntartók és radikálisok közötti összecsapások színterévé vált, melyeknek több tucatnyi halálos áldozata volt.

2014 februárjában az ukrán parlament megfosztotta a hatalomtól Viktor Janukovics hivatalban lévő elnököt, aki ezután Ukrajna elhagyására kényszerült; később Petro Porosenkót választották meg a tisztségbe. Az új ukrán hatóságok a halálesetekért Janukovicsot és a belügyminisztérium Berkut nevű különleges egységét tették felelőssé, amit az érintettek visszautasítottak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!