Kreml: Washingtonban az orosz-amerikai kapcsolatok javítását szorgalmazó akarat érvényesült

Külföld, 2018.07.02

Washingtonban a csúcsszintű orosz-amerikai kapcsolatok normalizálását kívánó politikai akarat érvényesült - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak.

Elismerte, hogy Moszkva és Washington több kérdésben homlokegyenest ellenkező álláspontot képvisel, de úgy vélte, most megerősödött annak az elfogadottsága, hogy a meglévő vitás kérdések nem állhatnak a párbeszéd útjába.

Donald Trump amerikai elnöknek azt a szándékát kommentálva, hogy az Ukrajnától Oroszország által elcsatolt Krím félsziget hovatartozását szóba hozza a július 16-i helsinki kétoldalú csúcstalálkozón, leszögezte, hogy az ügy nem vita tárgya. Emlékeztetett rá, hogy Vlagyimir Putyin többször is leszögezte: a Krím kérdése sohasem szerepelhet napirenden, mert a félsziget Oroszország elidegeníthetetlen része.

Az orosz elnök szóvivője méltatta, hogy intenzívebbé váltak Moszkva és Washington kapcsolatai, de óvott attól, hogy a történteket bárki is elhamarkodottan "felmelegedésként" értelmezze. Peszkov üdvözölte, hogy Oroszországot hamarosan amerikai kongresszusi küldöttség keresi fel, amely csütörtökön az orosz parlamentben és a moszkvai külügyminisztériumban tárgyal majd.

Közölte: Putyin tervei között egyelőre nem szerepel, hogy fogadja a tengerentúli képviselőket és szenátorokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!